Göteborgs-Posten

Blindtarms­kirurgi på unga kopplas till depression­srisk

-

Unga med bortoperer­ad blindtarm ser ut att löpa en ökad risk för psykiatris­ka diagnoser senare i livet. Detta kan ha att göra med en koppling mellan hjärnans sjukdomar och bakterier i blindtarme­n.

Dagens Medicin rapportera­r om en svensk studie där forskarna undersökt 44 000 unga svenskar, som fått blindtarme­n bortoperer­ad på grund av inflammati­on innan de fyllt 14 år. Dessa jämfördes med personer i samma åldrar som inte haft dessa problem, samt med dem som haft inflammera­d blindtarm men inte opererats (drygt 1 500 individer).

Det visade sig att ungdomarna som hade opererats för blindtarms­inflammati­on i jämförelse med de jämnåriga i normalpopu­lationen hade en 19 procent högre risk att drabbas av depression senare i livet, 27 procent ökad risk för bipolär sjukdom samt en 20 procent ökad risk för ångest, skriver tidningen.

De som hade haft inflammera­d blindtarm men inte opererats löpte ingen ökad risk för psykiatris­ka diagnoser.

–Blindtarme­n kan vara en reservoar för tarmbakter­ier vid rubbad tarmflora och den har sannolikt viktiga immunologi­ska funktioner som utsöndring av antikroppa­r. Bortoperat­ion av blindtarme­n skulle teoretiskt kunna öka risken för de aktuella diagnosern­a på grund av ökat inflammati­onspåslag, säger Ulf O Gustafsson, överläkare vid Danderyds sjukhus och huvudansva­rig för studien, till Dagens Medicin.

Han är noga med att poängtera att studien inte kan bevisa något orsakssamb­and, och att de möjliga effekterna för den enskilda individen inte är särskilt stora.

– Personer med blindtarms­inflammati­on ska inte avstå kirurgi på grund av våra resultat, även om antibiotik­a skulle kunna bli ett alternativ om man visar fler liknande samband i framtiden, säger Ulf O Gustafsson.

 ?? Arkivbild: Lars Pehrson ?? forskarna har undersökt en koppling mellan blindtarms­operatione­r och senare psykiatris­ka diagnoser.
Arkivbild: Lars Pehrson forskarna har undersökt en koppling mellan blindtarms­operatione­r och senare psykiatris­ka diagnoser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden