Göteborgs-Posten

Astra Zeneca köper rätt till snabbare granskning i USA

- Valdemar Lönnroth Valdemar.Lonnroth@gp.se

Astra Zeneca köper rättighete­r för en snabbare granskning i USA av Stockholms­baserade Sobi för motsvarand­e drygt 920 miljoner kronor. Samtidigt når Astra framgång med en njurmedici­n i Kina.

Sobi – där förkortnin­g står för Swedish Orphan Biovitrum – säljer en möjlighet att få en snabbare granskning av amerikansk­a läkemedels­myndighete­n FDA till Astra Zeneca för 95 miljoner dollar, drygt 920 miljoner kronor. Kvittot på att man får en snabbare granskning, en ”priority review voucher”, är något Sobi fick i samband med en amerikansk granskning av ett av sina preparat – och alltså får sälja vidare.

– Det betyder att vi eventuellt kan få ett snabbare godkännand­e från FDA:s efter att vi gjort kliniska prövningar av läkemedel, vilket kan komma patienter till godo, säger Christina Malmberg Hägerstran­d, presschef på Astra Zeneca.

Vilket läkemedel eller terapi Astra kan använda för att få en snabbare granskning står inte klart – men det svensk-brittiska bolaget har en stor forsknings­portölj med många nya läkemedel på väg ut på marknaden och FDA är en nyckel för att nå framgång.

Samtidigt kommer det positiva nyheter om ett av bolagets nya läkemedel – efter ett negativt besked om en klinisk prövning av ett cancerläke­medel tidigare i veckan. Det handlar om njurmedici­nen Roxadustat, som når framgång på den kinesiska marknaden.

Sedan tidigare har läkemedlet godkänns för patienter med kronisk njursjukdo­m som går på dialys – nu godkänner kinesiska myndighete­r även läkemedlet för patienter som inte går på dialys. Den blodbrist – anemi – som denna patientgru­pp drabbas av leder till sjukdom, försämrad livskvalit­et och ökad risk för att dö och Astras läkemedel motverkar problemen med blodbriste­n. Enligt läkemedels­bolaget finns det 120 miljoner patienter i Kina med kronisk njursjukdo­m. Godkännand­et är viktigt för bolaget.

– Roxadustat är ett av de läkemedel vi menar kan bli en storsäljar­e, säger Christina Malmberg Hägerstran­d.

 ?? Bild: Bengt Christian ?? Astra har köpt en biljett för att den amerikansk­a myndighete­n FDA ska behandla deras läkemedel snabbare.
Bild: Bengt Christian Astra har köpt en biljett för att den amerikansk­a myndighete­n FDA ska behandla deras läkemedel snabbare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden