Göteborgs-Posten

Två nya byggprojek­t på Östra sjukhuset för 96 miljoner

- Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

Serneke och Västfastig­heter har enats om två större projekt på Östra sjukhuset i Göteborg. Dels en kulvert, dels två godshissar. Kontrakten är värda 96 miljoner kronor.

De båda godshissar­na är ett nybygge som ska ske i en ny utbyggnad på Östras Centralkli­nik. Det kontraktet är värt 45 miljoner.

Bygget är redan på gång och ska vara klart i slutet av nästa år.

– Att arbeta med byggnation i ett sjukhusomr­åde ställer särskilda krav, men vi har ett gott samarbete kring detta med beställare­n, säger Bridgette Benjaminss­on, arbetschef på Serneke bygg, i en kommentar.

Det andra projektet ska ske under jord och utföras av Serneke anläggning.

En helt ny kulvert i sjukhusomr­ådet ska byggas och även det uppdraget ska vara klart i slutet av nästa år, en order som uppgår till cirka 51 miljoner kronor.

Kulverten ska vara cirka 130 meter lång och schaktning­en sker på sex till åtta meters djup.

– Tanken är att den ska anslutas med flera av dagens centrala kulvertar på området, vi ska inte bygga under några befintliga fastighete­r, säger Johan Graffner till GP.

Han säger vidare att tunnelbygg­et är ett spännande och tekniskt sett ett komplext projekt.

– Av flera skäl. Dels för att tunneln är förhålland­evis djup, dels för att det är som det är i Göteborg; mycket lera, säger han.

Och fortsätter:

– Det blir också en del logistik att ta hänsyn till eftersom vi ska arbeta i ett område med akutverksa­mhet och många människor i rörelse. Det ställer en hel del krav, säger Johan Graffner.

 ??  ?? Här på Östra sjukhuset centralkli­nik i Göteborg ska projekten utföras.
Här på Östra sjukhuset centralkli­nik i Göteborg ska projekten utföras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden