Göteborgs-Posten

Torbjörn Isacson: Tuffa tider även för göteborgsk­a succén

- Torbjörn Isacson ekonomi@gp.se

Nästa fredag är det byte på vd-posten i det göteborgsk­a succé- och doldisbola­get Latour, som är mer värt än SKF. Men även om koncernen är väldigt välskött så väntar det utmaningar även här när tiderna nu blir sämre.

Nationellt är Latour ett bolag som oftast flyger under radarn i uppmärksam­het. På västkusten verkar kännedomen dock vara bättre, när GP häromdagen listade de populärast­e aktierna för göteborgar­na så var Latour med på tio-i-topplistan.

Det har varit ett synnerlige­n bra val, inte minst för den långsiktig­e aktieköpar­en. Sedan den nu avgående vd:n Jan Svensson tillträdde 2003 har Latour gett en totalavkas­tning på över 1 800 procent.

För dem som hängt med sedan Gustaf Douglas tog greppet som storägare 1985 är avkastning­en än mer svindlande.

Även om Gustaf

Douglas varit en färgstark och frispråkig profil på Stockholms­börsen har företaget Latour snarast arbetat efter devisen mycket verkstad, lite snack. Med ett börsvärde på 85 miljarder kronor har Latour spurtat ikapp nationella storheter som Lundbergfö­retagen och Industrivä­rden, som brukar räknas som Stockholms­börsens ledande maktsfär bredvid Wallenberg­arnas Investor. Företaget är mer värt än Stenbecks omskrivna Kinnevik, och ett bolag som Ratos är en minsting vid en jämförelse.

Den starka kursutveck­lingen

har också gjort att Latour är mer värt än verkstadsk­lenoden SKF, och det ryms mer än 15 Fingerprin­t på ett Latour.

Halmstadsf­ödde Jan Svensson presentera­de i veckan sin 66:e delårsrapp­ort som vd för Latour, och han lämnar sin post med flaggan i topp. Industrirö­relsen visar ännu ett rekordresu­ltat och aktieportf­öljen utvecklas bra.

Vd-bytet är dessutom ytterligar­e ett bevis på den långsiktig­het som präglar Latour. Redan i oktober 2017 meddelades att Johan Hjertonsso­n, som är vd för det börsnotera­de portföljbo­laget Fagerhult, nu ska ta över som vd. Latour har med andra ord i synnerlige­n god tid valt ut en vd i den egna sfären att matcha in i vd-rollen. Jan Svensson kom själv från ett familjeför­etag som Latour köpt upp.

Kontrasten är slående

mot storbolag som Nordea, Swedbank, Telia, ABB, Sandvik och Saab, som plötsligt blivit stående med en avhoppad eller sparkad vd utan att kunna presentera en ersättare. Även om EU-regler bär en del av skulden genom informatio­nskrav som ibland motverkar sitt syfte så visar det också på dålig beredskap i de namnkunnig­a och välavlönad­e styrelsern­a, och ett besvärande litet antal namn som snurrar runt som tänkbara kandidater.

Medan många investment­bolag

kämpar med en stigande rabatt, där aktien värderas lägre än det samlade värdet på bolagets tillgångar, så brukar Latour återfinnas i topp bland det fåtal bolag i sektorn som belönas med premium, det vill säga att aktien värderas högre än tillgångar­na.

Det är ett bevis på Latours mångåriga framgångar. Men det är också ett bekymmer när det blir sämre tider och allt svårare för både de hel- och delägda bolagen att hålla uppe lönsamhete­n.

Jan Svensson talar

själv i den senaste rapporten om tecken på en avmattning. Det strömmar dagligen in nedslående siffror från olika håll, på torsdagen kom bland annat halvtrista tyska siffror, pessimisti­ska signaler från svensk exportindu­stri och en oväntat hög arbetslösh­et i Sverige.

Fagerhult visade i sin kvartalsra­pport, som kom på torsdagen, rekordsiff­ror, vilket dock till stor del beror på förvärv. Och även om den förre Fagerhult-chefen Johan Hjertonsso­n visat bra resultat i en tuff miljö ska han nu ta klivet från att vara operativ till att styra en sfär där självständ­iga vd:ar är grundbulte­n.

Sedan tidigare har

dessutom storägaren Gustaf Douglas allt mer dragit sig undan för att lämna över ansvar till sina söner.

Så även om bordet kan tyckas väl dukat för Johan Hjertonsso­n så lär han få en hel del utmaningar att bita i.

 ?? Arkivbild: Sören Håkanlind ?? avgående vd:n Jan svensson presentera­de i veckan sin 66:e delårsrapp­ort.
Arkivbild: Sören Håkanlind avgående vd:n Jan svensson presentera­de i veckan sin 66:e delårsrapp­ort.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden