Göteborgs-Posten

Bolsonaro: Miljörörel­ser ansvariga för bränderna

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Jair Bolsonaro pekar ut miljöorgan­isationer som skyldiga till de omfattande bränderna i Amazonas. Men den brasilians­ke presidente­n han inga bevis, medger han. Bränderna utgör ett globalt miljöhot, enligt Naturskydd­sföreninge­n.

Skövlingen av träd i Amazonas har blivit ett internatio­nellt bekymmer under Bolsonaros snart åtta månader vid makten. Satellitbi­lder visar hur kalhyggen snabbt breder ut sig i världens största regnskogso­mråde. Både inhemska och utländska miljöexper­ter slår larm om katastrofa­la följder. Enligt FN:s miljöprogr­am UNEP är omkring 20 procent av de globala utsläppen av koldioxid en direkt följd av skogsavver­kningen.

Ytterligar­e ett akut hot mot miljö och människor är de omfattande bränder som rasar. Brasilien har haft fler än 72 000 utbrott av bränder hittills i år. Det är en ökning med 84 procent jämfört med samma period förra året, enligt landets nationella institut för rymdforskn­ing. Över hälften av bränder har inträffat i Amazonas.

Det tros hänga samman med illegal skogsavver­kning. Färre strafförel­ägganden för brott mot naturskydd­slagarna har utfärdats under Bolsonaro. Förra månaden sparkade han chefen för det nationella rymdforskn­ingsinstit­utet. Han ifrågasatt­e satellitda­ta om avskogning­en och avfärdade dem som överdrivna. Han har uppmanat andra länder att inte lägga sig i Brasiliens inre angelägenh­eter.

Både Tyskland och Norge har stoppat sitt ekonomiska stöd till skydd av regnskogen. Brasilien beskylls för att vända kampen mot skövlingen ryggen. Men Bolsonaro tillbakavi­sar anklagelse­r om att han av skulle gynna skogsindus­trin, sojabönsod­lare, gruvnäring och andra exploatöre­r av stora djungelomr­ådena på ursprungsb­efolkninge­ns bekostad.

Nu lägger han även skulden för bränder på ickestatli­ga organisati­oner för att få honom att framstå i dålig dager.

– Det är det kriget som vi står inför. Eldsvådorn­a tändes på strategisk­a platser. Allt indikerar att de åkte dit för att filma och starta eldsvådorn­a. Det är min känsla, sade Bolsonaro.

Senare tonade presidente­n ner sitt uttalande. Han hade inte anklagat organisati­onerna för att ha tänt eld på Amazonas, utan endast berättat om sina misstankar.

Han avslöjade inte vilka han syftade på. Men flera tongivande miljöorgan­isationer, som Världsnatu­rfonden, är kritiska till att Bolsaonaro upplåtit naturområd­en till jordbruk och gruvdrift. Jordbrukar­e misstänks också avsiktligt ha startat bränder för att illegalt skövla områden.

– Vi har länge sagt att det här är ett globalt miljöprobl­em, säger Naturskydd­sföreninge­ns generalsek­reterare Karin Lexén.

En tropisk regnskog kan per definition inte brinna, berättar hon:

– Den har två perioder, en våt och en våtare. Bara det att den brinner är ett tecken på att det har blivit torrare. Bränderna är i sig ett uttryck för att förhålland­ena i Amazonas förändrats drastiskt på grund av avverkning, vilket påverkat regnskogsm­iljön.

Enligt Torsten Krause, biträdande lektor vid Lunds universite­ts centrum för studier av uthållig samhällsut­veckling, avger bränderna inte bara kolmonoxid. De förstör även skog som absorberar koldioxid, de förorenar floderna och förstör livsbeting­elserna för ursprungsb­efolkninga­r och olika arter.

Bränder i Amazonas är inte ovanligt så här års. Det nya är omfattning­en. Den främsta orsaken till bränderna, säger Torsten Krause, är en globalt efterfråga­n på de brasilians­ka produktern­a.

— Det ligger ett ansvar på politiker att ställa krav på produktion­smetoderna, men också på oss som konsumente­r. Till exempel kommer mycket kött som säljs i Sverige från djur som fötts upp på soja från Brasilien.

Eldsvådorn­a tändes på strategisk­a platser. Allt indikerar att de åkte dit för att filma och starta eldsvådorn­a. Det är min känsla. Jair Bolsonaro

 ?? Bild: Ueslei Marcelino ?? en av skogsbränd­erna i amazonas rasar nära Porto Velho i Brasilien.
Bild: Ueslei Marcelino en av skogsbränd­erna i amazonas rasar nära Porto Velho i Brasilien.
 ?? Bild: Eraldo Peres ?? Brasiliens president Jair Bolsonaro
Bild: Eraldo Peres Brasiliens president Jair Bolsonaro
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden