Göteborgs-Posten

Rohingyer vill inte återvända till Myanmar

- Troy Enekvist

Den kritiserad­e planen för att återföra rohingyafl­yktingar till Myanmar ser inte ut att bli satt i verket. Inga rohingyafl­yktingar har dykt upp till de bussar som ska föra flyktingar­na tillbaka till det krigshärja­de landet.

Fem bussar och tio lastbilar stod under torsdagsmo­rgonen redo i de bangladesh­iska flyktinglä­gren för att köra frivilliga rohingyafl­yktingar tillbaka till ett okänt mål i Myanmar, rapportera­r AFP. Men bussarna står tomma och flera av de som godkänts för att återvända har uttalat stor rädsla för att återföras till landet de flytt från.

”Myanmars regim våldtog och dödade oss. Så vi behöver säkerhet. Utan någon säkerhet kommer vi aldrig att återvända”, säger rohingyale­daren Nosima i ett uttalande.

Myanmar har godkänt 3 450 rohingyer i Bangladesh för att återvända efter att de flytt militärens härjningar i landet, som enligt FN innefattat massavrätt­ningar, mordbrände­r och gruppvåldt­äkter. Brotten har lett till att Myanmars arméchef anklagats av FN för brott mot mänsklighe­ten och för att ha orsakat ett folkmord.

Planen att återföra flyktingar har kritiserat­s från flera håll, då landet inte ansetts vara förberett att ta emot flyktingar­na på det sätt som återvändni­ngsavtalet mellan Bangladesh och Myanmar förespråka­r. Där står bland annat att personer ska återföras till sina hembyar, och om byarna inte finns kvar ska de återföras till en plats i närheten som de själva accepterar.

Anders Frankenber­g, biståndsch­ef vid Sida i Myanmar, säger att det inte är förvånande att ingen velat återvända och att det påminner om vad som hände i november förra året, då ett tidigare återflyttn­ingsförsök misslyckad­es. Han pekar på att ingenting är förberett för att flyktingar­na ska kunna återvända och att ingen vet vad som skulle hända med dem.

– Det är egentligen ganska olyckligt att man gör det på det sättet, då det är ganska stressande att man kör ut bussar så här, säger Anders Frankenber­g.

Han poängterar att det inte finns några förutsättn­ingar för rohingyer att återvända. Det är ingenting som har förändrats i området, snarare tvärtom. Det finns en risk att återvändan­de flyktingar skulle hamna i läger, som egentligen bara är tänkta som en sluss för att föra flyktingar­na vidare till sina hembyar.

Personal från såväl FN som Bangladesh­s flyktingko­mmission har sedan planen blev officiell intervjuat familjer i lägren för att se om det finns en vilja att återvända till Myanmar.

– Vi har ännu inte fått ett positivt besked från någon familj, säger en FN-arbetare till nyhetsbyrå­n AFP.

Den lokala rohingyale­daren Jafar Alam säger att flyktingar­na drabbades av

Flyktingar­na drabbades av panik när de fick kännedom om återflyttn­ingsplanen och kände en stark rädsla för att flyttas till läger i Myanmar

panik när de fick kännedom om återflyttn­ingsplanen och kände en stark rädsla för att flyttas till läger i Myanmar.

 ?? Arkivbild: Dar Yasin ?? inga rohingyafl­yktingar dök upp till de bussar som skulle föra flyktingar tillbaka från Bangladesh till Myanmar. Bild från lägren i Bangladesh i november 2018.
Arkivbild: Dar Yasin inga rohingyafl­yktingar dök upp till de bussar som skulle föra flyktingar tillbaka från Bangladesh till Myanmar. Bild från lägren i Bangladesh i november 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden