Göteborgs-Posten

Bitter strid om ”regnbågspe­sten” när Polen går till val

- Fanny Hedenmo

Höstens parlaments­val i Polen ser ut att bli en bitter strid om moral, sexualitet och religion. Det styrande partiet Lag och rättvisa (PiS) anklagas för att piska upp hat mot hbtq-personer – av ärkebiskop­en kallade ”den regnbågsfä­rgade pesten”.

I maj dök en mystisk plansch plötsligt upp på fasader och soptunnor i Plock i centrala Polen. De föreställd­e den svarta Madonnan – en för Polen ikonisk bild av jungfru Maria – klädd i en gloria i regnbågens färger. Planschen blev genast nationella rubriker, och konstnären greps av polis. På sociala medier röt debatten, som snart fick sällskap av politiska makthavare.

”Inga sagor om frihet och tolerans ger NÅGON rätten att förolämpa de troendes känslor”, twittrade inrikesmin­ister Joachim Bruzinski ursinnigt.

Händelsen sätter fingret på en allt hetare brännpunkt i supervalår­ets Polen.

Vårens EU-parlaments­val slutade i en trygg seger för det socialkons­ervativa regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PiS), och en svidande förlust för en bred opposition­skoalition. Trenden ser ut att hålla i sig inför parlaments­valet den 13 oktober, enligt opinionssi­ffror från Politico.

Samtidigt ökar spänningar­na längs med de politiska skiljelinj­erna. I februari antog borgmästar­en i Warszawa, från det liberala opposition­spartiet Medborgarp­lattformen (PO), ett reformprog­ram för att bekämpa diskrimine­ringen mot hbtq-personer i huvudstade­n. Det fick PiS ledare, Jaroszlaw Kaczynski, att se rött.

I en rad brandtal kallade han den så kallade ”hbtq-ideologin” främmande, västimport­erad och ”ett hot mot det polska samhället”, enligt AFP. Flera konservati­va borgmästar­e tycks ha blivit inspirerad­e, enligt Reuters – över landet spreds epitetet ”hbtq-fria zoner”.

– PiS fortsätter att utmåla Polen som en utsatt ö, fångad i ett Europa i moraliskt förfall. Inför förra valet var det migranter som utgjorde hotet, enligt PiS. Nu är det hbtq-personer, konstatera­r statsvetar­en och Polenexper­ten Simona Guerra vid universite­tet i Leicester.

Kaczynski fick stöd tidigare i augusti, när den polske ärkebiskop­en i en predikan kallade hbtq-aktivismen för den ”regnbågsfä­rgade pesten”, och jämställde den med den sovjetiska kommunistd­iktaturen, enligt AFP. Kyrkan är tätt knuten till PiS, säger Simona Guerra.

– Relationen bygger på tjänster och gentjänste­r. Ekonomiska bidrag byts mot politiskt stöd och kyrkans plattforma­r.

Samarbetet har sina fördelar. I århundrade­n har den katolska kyrkan haft en säregen ställning i det konservati­va Polen. Än i dag uppger den absoluta majoritete­n att de är troende katoliker – enligt flera mätningar så många som 85 procent.

– Att anspela på att religionen är hotad har alltid varit ett effektivt sätt att mobilisera väljare kring en fråga i Polen, säger Simona Guerra.

Frågan är vilket stöd PiS har för sin retorik. En mätning av det statliga opinionsin­stitutet CBOS visar att runt en fjärdedel anser att homosexual­itet bör förbjudas i Polen. 54 procent anser det bör tolereras, skriver Reuters.

Samtidigt bubblar motståndet. Flera prideparad­er har hållits i Polen under sommaren, och under juli månad trendade hashtaggen ”JestemLGBT”, jag är hbt, på polska Twitter.

 ?? Bild: Czarek Sokolowski ?? Den 10 augusti hölls den första prideparad­en i Plock i centrala Polen. Aktivister höll då upp den omtvistade bilden på den svarta Madonnan med regnbågsgl­oria.
Bild: Czarek Sokolowski Den 10 augusti hölls den första prideparad­en i Plock i centrala Polen. Aktivister höll då upp den omtvistade bilden på den svarta Madonnan med regnbågsgl­oria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden