Göteborgs-Posten

Macron: För lite tid för nytt brexitavta­l

-

Frankrikes president Emmanuel Macron har haft besök av Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson, som vill övertyga honom om att inleda förhandlin­gar om ett nytt brexitavta­l. Men Macron anser att tiden är för knapp.

Med sig i bagaget hade Boris Johnson ett lyckat samtal med Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, som tidigare i veckan visade en del kompromiss­vilja när Johnson förde fram sina krav på förhandlin­gar om ett avtal.

Men Frankrikes president Emmanuel Macron, som Johnson lunchade med under gårdagen, verkar vara svårare att övertyga. Han sa att det inte finns tid att förhandla fram ett nytt utträdesav­tal.

– Jag vill vara mycket tydlig: under den kommande månaden kommer vi inte att komma fram till ett utträdesav­tal som avviker mycket från originalet, sa han vid Élyséepala­tset när de två möttes i Paris.

Han la till att ingen kommer att vänta till den 31 oktober med att försöka hitta en bra lösning.

Johnson, som stod bredvid Macron, sa att han tror att parterna kan nå en bra överenskom­melse.

– Jag blev väldigt uppmuntrad av våra samtal med våra gemensamma vänner i Berlin i går kväll och jag vet att vi med energi, kreativite­t och engagemang kan hitta en väg framåt för alla våra företag och våra medborgare.

Han anser att det är viktigt för förtroende­t för politiken att man efter en folkomröst­ning ska agera enligt väljarnas instruktio­ner.

– Låt oss genomföra brexit, låt oss få det gjort på ett förnuftigt och pragmatisk­t sätt i båda sidors intresse. Låt oss inte vänta till den 31 oktober. Låt oss gå vidare med att fördjupa och intensifie­ra vänskapen och partnerska­pet mellan oss, sa Johnson.

Inför arbetslunc­hen har Macron sagt att Johnsons krav på att omförhandl­a brexitavta­let inte är praktiskt genomförba­rt och att han inte ser någon anledning att godkänna att brexit skjuts upp igen. Undantaget skulle vara om det blir stora politiska förändring­ar i Storbritan­nien, som exempelvis ett val eller en ny brexitomrö­stning.

Johnson har tillbringa­t sina första månader på premiärmin­isterposte­n med att lova att lämna EU den 31 oktober, även om han inte lyckas få i hamn ett nytt avtal som skulle kunna dämpa den väntade ekonomiska smällen när Storbritan­nien lämnar EU.

 ?? Bild: Daniel Cole ?? storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson har anlänt i Paris för sitt möte med frankrikes president emmanuel Macron.
Bild: Daniel Cole storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson har anlänt i Paris för sitt möte med frankrikes president emmanuel Macron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden