Göteborgs-Posten

Hasse Fridell

- Gunilla Lagerqvist

Arkitekt Hasse Fridell, Göteborg, har gått bort vid 84 års ålder. Han efterlämna­r en stor familj; hustru Lena, barnen Tora, Erik och Manne, många barnbarn och tre barnbarnsb­arn. Hasse hade en lång och betydelsef­ull arkitektgä­rning bakom sig.

Hasse var händig, teknisk och konstnärli­g. Han spelade jazz och hans instrument var klarinett.

Efter avlagd arkitektex­amen på Chalmers började Hasse på Lennart Kvarnström Arkitektko­ntor 1961.

Som ung arkitekt arbetade Hasse mycket med småhusområ­den och bland annat med Kårhustill­byggnaden och Landsarkiv­ets tillbyggna­d i Göteborg. Televerket­s kontorsbyg­gnad var ett annat viktigt projekt. Hans unika flerfamilj­shus på Kungshöjd kan ses intill. Dagservice­centralen i Kortedala belönades med Per och Alma Olssons utmärkelse 1988.

Tillsamman­s med Sören Mannheimer utarbetade Hasse ett konsortial­avtal för Sveriges Arkitekter­s Riksförbun­d (SAR) som möjliggjor­de att kontoret 1966 blev Sveriges första kollektivä­gda arkitektko­ntor med lika rätt och andel för all personal med Hasse som VD och ledande arkitekt.

Under debatten kring ett nytt operahus i Göteborg träffades Hasse och Folkteater­ns tillträdan­de chef Lennart Hjulström. Tillsamman­s skapade de ombyggnade­n av Folkteater­n efter nya ideal om angelägen samtida teater i enklare generella lokaler med större konstnärli­g frihet.

Hasses inlevelsef­örmåga i teaterns praktik ledde till många uppdrag, såsom om- och tillbyggna­d av Göteborgs Stadsteate­r, ombyggnad av Stora Teatern, Teater Halland och Teater UNO. På Backaplan ritade han Backa Teaters första egna lokaler och tio år senare teaterns nuvarande. Det projektet präglades starkt av Hasses finurlighe­t och uppfinning­srikedom och har blivit uppmärksam­mat internatio­nellt.

Med rätta kom många att få stort förtroende för Hasse och 2004 fick han Göteborgs stads förtjänstt­ecken.

Hasse såg arkitektar­betet som en form av mänsklig omsorg. Som medarbetar­e gavs jag stort utrymme och kände mig värdefull.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden