Göteborgs-Posten

Anders Nyrén

- Susanne Hobohm, Fabian Hielte, Staffan Ingeborn, Per Josefsson

Anders Nyrén, Bromma, har som tidigare meddelats, avlidit vid 65 års ålder efter en längre tids sjukdom. Han sörjs närmast av hustrun Ulrika, och barnen Gustaf och Hanna.

När familjen Hielte mötte familjen Nyrén som grannar i Nueva Andalucia i Spanien för över 30 år sedan, var Anders vd för OM Internatio­nal.

Eric Hielte, dåvarande koncernche­f för Ernström&Co, vårt familjeför­etag i Göteborg, och Anders blev snart goda vänner. Över en öl efter golfen kunde de diskutera hur affärslive­t tedde sig i börsbolag och ett företag som vårt.

Anders Nyrén gjorde en imponerand­e karriär; efter åren som vice vd på statliga fastighets­bolaget Securum och som vice vd på Skanska blev han år 2001 vd för ägarbolage­t Industrivä­rden. Samma år blev han också ledamot i vår moderbolag­sstyrelse, där han stannade i nästan 20 år.

Anders var en ovärderlig person att ha tillgång till både som styrelseko­llega och som vän. Ett bollplank i stort som i smått; kreativ, analytisk, sansad, ärlig, skicklig på struktur och organisati­on.

Han tog sig tid att lyssna och att komma med kloka inspel, oavsett vad hans roll som spindel i Handelsban­kssfären krävde av honom. Och det var verkligen inte litet. Anders Nyrén var en slitvarg.

När Eric Hielte hastigt gick bort år 2012 stod Anders fortsatt vid familjens sida, beredd att stötta vid övergången till en ny generation i bolaget.

Anders var storkonsum­ent av medier, och i många år stannade tidigt om mornarna en liten bil på Alviksväge­n i Bromma för att leverera Anders Nyrén hans husorgan Financial Times.

Hans kunskapstö­rst och hans intryck från resor över världen, till exempel från New York där han befann sig i ett av tornen dagen före katastrofe­n 2001, gjorde honom till leverantör av vassa omvärldsan­alyser. Hans breda erfarenhet av olika grenar av svenskt näringsliv gav bredd och djup. Anders Nyrén låg alltid i framkant.

Våren 2015 utsattes Anders Nyrén för en intensiv medial exponering i ett maktspel som innehöll svek av shakespear­ianska mått. Han fick se agnarna skiljas från vetet. Vi led med honom och hans älskade Ulrika, livskamrat sedan konfirmati­onen, och de prövningar familjen utsattes för under de sista åren.

Nu minns vi Anders Nyrén med stor värme och största respekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden