Göteborgs-Posten

Succé för 15-årig IFK-spelare

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Forboll: Uttagen till cupmötet med BK Astrio? Oscar Vilhelmsso­n trodde att det var ett skämt. Sedan tog 15-åringen vara på chansen genom att hoppa in och bli målskytt.

Uttagen till cupmötetme­d BK Astrio? Oscar Vilhelmsso­n trodde att det var ett skämt. Sedan tog 15-åringen vara på chansen genom att hoppa in och bli målskytt. En hyfsad A-lagsdebut. –Det går inte beskriva ... Jag är i chock, säger han.

Då och då tillåts små föreningar att drömma. Om mirakel – om att uppnå det till synes omöjliga.

Och visst drömde BK Astrio under torsdagskv­ällen. Drömde och hoppades.

Med tanke på att de obesegrat hade flugit fram i division 4 skulle de kanske, kanske, kanske kunna rubba allsvenska IFK Göteborg i Svenska cupen. Hur osannolikt det än lät på förhand.

Söndrums IP väcktes till liv. Närmare 2 000 åskådare slöt upp.

Och länge, länge, länge stod det gulklädda hemmalaget upp bra.

Andreas Wrele hade koll på Lasse Vi bes djupledslö­pningar. Alexander Hall Ling stoppade Giorgi Kharaishvi­lis dribblings­försök. Alexandar Bjelobrk var bara … stabil.

Det tog 29 minuter innan IFK Göteborg hittade rätt. Alhassan Yusuf med djupledsbo­llen, Lasse Vibe med inspelet och Sargon Abraham med avslutet.

0–1.

Resultatet stod sig halvleken ut – sedan rann det i väg.

Tobias Sana gjorde 0–2. Lasse Vibe 0–3. Och med bara några få minuter kvar på matchklock­an prickade Oscar Vilhelmsso­n in 0–4.

Oscar Vilhelmsso­n? Ni är ursäktade om ni inte känner till namnet.

Det här var första gången 15-åringen syntes i blåvita A-lagssamman­hang. Både vad gäller träning och match.

Vilhelmsso­n, fostrad i Åsa IF, kom till IFK Göteborg som 13-, 14-åring. För bara någon dag sedan flyttades han upp till den blåvita U19-truppen. Nu fick han alltså hoppa in och göra mål i A-lagsdebute­n.

Det har gått extremt fort.

– Det går inte beskriva ... Jag är i chock! Det är en dröm som går i uppfyllels­e. Mål i debuten, fantastisk­t, säger han.

Hur stort är det här ögonblicke­t för dig?

– Det är bland det största som har hänt inom fotbollen för mig. Berätta om målet.

– Tobias Sana visade att han ville lägga den, så jag gick i djupet. Sedan fick jag ett fint avslut och ... ja, första målet. Det var underbart!

Vilhelmsso­n fick beskedet att han skulle vara med i matchtrupp­en till mötet med BK Astrio innan onsdagens U19-träning.

Han trodde att det var ett skämt. – Jag tänkte att de kanske kör lite skämt med de som har kommit upp, men det stämde tydligen! Haha! Vad sa Poya Asbaghi till dig när du skulle bytas in?

– Var inte nervös, gör ditt bästa, visa vad du kan. Det försökte jag med.

Och det gick rätt bra.

Vad har du för mål framöver?

– Fortsätta mata i U19 och hoppas att jag får komma upp och träna och spela med A-laget.

Vid sidan om Oscar Vilhelmsso­n fanns ytterligar­e tre blåvita juniorer med mot BK Astrio.

Samuel Ohlsson (lillebror till lagkapten Sebastian) och Fred Berglin startade i backlinjen, Tim Van Assema på mittfältet.

Samtliga var bidragande till 4–0-segern. Och därmed avancemang­et vidare i Svenska cupen. Laget är nu kvalificer­at för gruppspele­t i början av nästa år.

– Om det skulle varit en perfekt kväll skulle vi ha spelat riktigt, riktigt bra. Det tycker jag inte att vi gjorde i dag. Jag tycker att vi gjorde tillräckli­gt för att vinna matchen – och jag tycker att det är kul att vi kunde göra det med så många debutanter på plan, säger tränaren Poya Asbaghi.

Han tillägger – på tal om debutanter­na.

– Kul att Oscar (Vilhemsson) fick göra mål. Och jag imponerade­s av Tims (Van Assema) lugn på planen. Dessutom ska Samuel (Ohlsson) och Fred (Berglin) ha kredd för att de höll nollan som mittbacksp­ar.

BK Astrio då? De njöt av ett lyckat arrangeman­g, skapade ett minne för livet – och hoppas snart få en ny chans att drömma.

 ?? Bilder:Krister Andersson ?? sargon abraham kramar om 15-årige Oscar Wilhelmsso­n efter juniorens mål som betydde 4–0 för ifK göteborg.
Bilder:Krister Andersson sargon abraham kramar om 15-årige Oscar Wilhelmsso­n efter juniorens mål som betydde 4–0 för ifK göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden