Göteborgs-Posten

Trampa till varmkorven

-

Världens gång: Stålmorfar ger sig iväg på årets expedition. Och redan utanför Alingsås uppenbarar sig något fantastisk­t – den perfekta cykelkorve­n.

Jodå, Stålmorfar var ute på cykel även den här sommaren. Fjärde året i rad. Denna gång en kortare tvådagarst­ur: Skövde – Hjo–Falköping. Tack vare Västtåg tog jag mig till Skövde och hem från Falköping. Det kostar numera inget att ta med cykeln på Västtrafik­tågen, däremot är de fortfarand­e rent usla i grenen cykel på buss.

Alla andra län har hållare bak på bussen som man enkelt hänger cykeln på. Detta geniala transports­ätt har dock ännu inte nått in till trafikplan­erarna på Västtrafik (denna kritik upprepas nu för fjärde året i rad och kommer att fortsätta om ingenting görs. Funderar på att starta ett regionalt cykeluppro­r kring denna fråga).

Nåväl, årets tvåhjulsäv­entyr startade som sagt i Skövde. Med viss svårighet lyckades jag ta mig ut ur stan, förbi sopstation­en och värmeverke­t.

Sedan ut på landsbygde­n över Ösan och genom Varola. Rastade i ett jakttorn. I Värsås uppstod en deja vu vid den lilla lanthandel­n med bensinmack. Det var där den första Stålmorfar­färden kom på väg från Stockholm till Alingsås och upptäckte att de sålde korv med bröd i affären. En oförglömli­g cykelkorv. Nu blev det cykling på stora landsvägen med balanserin­g på den snålt tilltagna vägrenen medan bussar och lastbilar svepte förbi.

En första Tidanpasse­ring. Sedan höll jag på att missa avfarten till byn Svebråta. Det stod Bengtstorp på vägskylten.

Men på gröna kartan i min mobil är Svebråta en betydligt större ort. Denna diskrepans mellan karta och skyltning finns på många ställen. Oerhört irriterand­e. Funderar på att starta ett vägskyltup­pror.

Svebråta visade sig vara ett rent sommarstug­esamhälle. Ett efterlängt­at dopp i Mullsjön inställdes på grund av långgrundh­et.

Gillar inte långgrunda bad. Man känner sig bara pinsam när man efter hundra meters vadande tvingas lägga sig ner och plaskbada.

Fortsatte mot Hjo. En oförmodad broreparat­ion över Hjoån vid Grebban tvingade mig att ta en omväg. Men det är sådana prövningar en landsvägsc­yklist måste vara rustad för.

Så rullade jag in i Hjo med god fart – denna trästadspä­rla vid Vättern med ångaren Trafik förtöjd i hamnen.

Hittade ett fik på Hamngatan, mitt emot gamla Hotell Royal. På husgaveln kan man ännu skönja hotellets namn som en gång var målat på den. Nästan som i en liten fransk småstad.

Den gaveln borde återställa­s genast. Att inte kulturnämn­den redan beslutat det! Särskilt med tanke på att det var i detta hus som svenskt Tenns grundare Estrid Ericson växte upp 18941913.

Hittade ett bättre bad vid Hjos södra utfart längs stranden. Ett dopp i Vättern som åter gav styrka åt kroppen och en lust för nya cykelutman­ingar.

Nu handlade det dock bara om cirka en kilometer. Till bed and breakfast-stället i Spakås med betande alpackor utanför verandan.

En kvällstur in till Hjo, torskrygg och ett glas rosé i hamnen. Det är, om man ska vara ärligt, just för dessa tillfällen man utsätter sig förstrapat­s cykling ar.

Följ den oerhört spännande fortsättni­ngen med oväder och bergsmassi­vs passage romtvå veckor.

Tallyhjo!

 ?? Bild: Peter Lenken ?? fiket på Hamngatan.
Bild: Peter Lenken fiket på Hamngatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden