Göteborgs-Posten

Johannes Nyholms skräckscen­ario har svårt att riktigt övertyga

- Mats Johnson kultur@gp.se

Koko-di Koko-da Regi: Johannes Nyholm Med: Leif Edlund, Ylva Gallon och Peter Belli Sverige, 2019 (86 min)

Regissören och animatören Johannes Nyholm försöker sticka ut i den svenska filmsmeten, och han har onekligen lyckas, i den snudd på sensatione­lla kortfilmen ”Las Palmas” (2011), där vi får se en liten ettårig flicka supa sig redlös i en bar, och i den udda debutlångf­ilmen ”Jätten” (2016). Både ”Las Palmas” och ”Jätten” blev guldbaggeb­elönade.

I nya filmen ”Koko-di Koko-da” (refrängen i en halvskum barnvisa kallad ”Tuppen är död”) har Nyholm lagt en ond saga, några amerikansk­a skräckfilm­er (det refereras tidigt till ”Terror på Elm Street”) och den gamla Bill Murraykome­din ”Måndag hela veckan” i en mixer. Ut kommer en surrealist­isk mardröm och, ibland, nattsvart komedi, som den korta speltiden 86 minuter till trots känns i längsta laget, som en utdragen novellfilm.

Det här är, tror jag, en film som man antingen gillar eller inte gillar alls. Det är en typisk filmfestiv­alfilm, rentav en icke-kommersiel­l konstfilm, men det kan ju vara bra ändå. Nu tycker jag att ”Koko-di Koko-da” inte är särskilt lyckad. Filmen är ofta obehaglig att titta på, men det blir aldrig otäckt på riktigt, som i Michael Hanekes på sätt och vis snarlika ”Funny games” (1997). Humorn finns där, men är inte alltid så enkel att upptäcka.

Efter en kort sångprolog drar själva filmen igång, på ett märkligt turisthote­ll i Danmark, med en familjetra­gedi.

Ett snabbt hopp tre år framåt i tiden. Äkta paret Tobias (Leif Edlund) och Elin (Ylva Gallon) är olyckliga och grälar om det mesta. De behöver en nystart i livet. Tobias är övertygad om att rätta vägen att gå är en tältsemest­er, men inte att åka till idylliska campingpla­tser utan rätt in i värsta ”The Blair witch project”-skogen, isolerade från omgivninge­n. En extremt dålig idé förstår alla som är hyfsat hemmastadd­a i skräckfilm­sgenren.

Mitt i natten dyker från ingenstans tre cirkusarti­stpsykopat­er upp, med en åldrad dandy (76-årige sångaren Peter Belli gör rollen) iförd halmhatt i spetsen. Trion har, av outgrundli­g anledning, bestämt sig för att trakassera, förnedra och terroriser­a filmens två huvudperso­ner, som inte tycks ha någon möjlighet att fly.

Sedan upprepas den dramatiska händelsen, med ytterst få variatione­r, in absurdum. Tobias och Elin har hamnat i en skräck-loop medan vi i publiken försöker lista ut hur allt hänger samman. Är det bara en återkomman­de dröm? Varför blir Tobias inte smartare när han vet att attacken är på ingång? Handlar filmen i själva verket om att försöka bearbeta och bryta sig loss från en ofattbart stor sorg?

Ärligt talat så vet jag inte riktigt, men det finns en del som övertygar. Belli får ut maximalt av sin bisarra rollfigur (medan de två kumpanerna förblir anonyma). Vissa delar av handlingen förklaras i ett skuggspel om en kaninfamil­j. Det låter helflummig­t, men greppet, som är typiskt för regissören, fungerar.

Tobias och Elin har hamnat i en skräck-loop medan vi i publiken försöker lista ut hur allt hänger samman. Är det bara en återkomman­de dröm? Varför blir Tobias inte smartare när han vet att attacken är på ingång?

Allra bäst är den magiska finalen då Nyholm skickligt knyter ihop säcken och får oss att minnas viktiga detaljer från filmens inledning. Ett lyckligt sagoslut? Kanske.

 ?? Bild: Pressbild ?? tobias (Leif edlund) tar med sig hustrun elin (Ylva gallon) på tältsemest­er. det visar sig vara en mindre bra idé.
Bild: Pressbild tobias (Leif edlund) tar med sig hustrun elin (Ylva gallon) på tältsemest­er. det visar sig vara en mindre bra idé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden