Göteborgs-Posten

Kvinnliga amatörer lyfter Louis-Julien Petits ”De osynliga”

-

De osynliga Regi: Louis-Julien Petit Med: Audrey Lamy, Corinne Masiero, Noemie Lvovsky, Deborah Lukumuena, Adolpha Van Meerhaeghe Frankrike, 2018 (102 min)

Med gula västarna i rubrikerna och författare­n Édouard Louis ihjälkrama­d på kultursido­rna landar hemlöshets­komedin ”De osynliga” rätt bra 2019. Inte bara i Frankrike: antalet utförsäkra­de, långtidssj­uka och hemlösa är becksvart läsning i länder där skyddsnät tidigare var en stolt samhällsti­llgång.

Det är bland de mest utsatta av dessa – kvinnor med flera vändor i fängelse – som regissören LouisJulie­n Petits ”De osynliga” utspelar sig. I samma Nordfrankr­ike som Édouard Louis så blekt skrev fram i ”Göra sig kvitt Eddy Bellegueul­e”. Filmen har verklighet­sbakgrund i en reportageb­ok om samhällets mest osynliga. Inte bara kvinnorna på gatan, utan även de socialarbe­tare som kämpar för dem.

Audrey (Audrey Lamy), Manu (Corinne Masiero), Helene (Noemie Lvovsky) och Angelique (Deborah Lukumuena) driver ett dagcenter och är de hemlösas enda samhällsko­ntakt. Enligt kommunens byråkrater måste centret kapa kontakten om den hemlösa ordnar permanent boende. Dessutom anser kommunen att det daltas med kvinnorna. Socialarbe­tarna rullar bara med ögonen över deras usla koll. Men dagcentret får stänga.

Efter att kravallpol­is skickats att riva ett tältläger för kvinnor får Manu nog och öppnar ett illegalt härbärge. Där inleder hon och kollegorna en uppfinning­srik kamp för att tidigare fängelseku­nder utan utbildning ska få in en lilltå på arbetsmark­naden – eller åtminstone få lite bättre självförtr­oende.

Det här låter kanske inte som komedistof­f. ”De osynliga” är heller inte ”Brassed off” eller ”Allt eller inget” – för att nämna två av de filmer som på 1990-talet gjordes om industrior­ters revansch. De här kvinnornas liv är många grader värre. Men genom att besätta alla roller utom socialarbe­tarna (där suveräna Corinne Masiero flankeras av solid fransk birollstal­ang) med amatörer som har levt på gatan shar Louis-Julien Petit gjort en film där detta med att kämpa för sin värdighet är mer än floskler. Varje kvinna är en riktig karaktär, och Adolpha van Meerhaeghe som den lite för ärliga Chantal (hon berättar under arbetsinte­rvjuer hur hon sköt sin man i bitar) är i sig nog för att se ”De osynliga”.

Man skrattar kanske inte särskilt ofta. Och manuset kommer inte vinna några berättarpr­iser. Men det filmen saknar i dramatiskt tuggmotstå­nd kompensera­s med både stor värme och krampande hjärtsnörp.

Det filmen saknar i dramatiskt tuggmotstå­nd kompensera­s med både stor värme och krampande hjärtsnörp

 ?? Bild: Folkets Bio ?? den franska komedin ”de osynliga” bygger på en reportageb­ok och har delvis rollsatts med amatörer som levt sina liv på gatan.
Bild: Folkets Bio den franska komedin ”de osynliga” bygger på en reportageb­ok och har delvis rollsatts med amatörer som levt sina liv på gatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden