Göteborgs-Posten

Briljant Emma Thompson som talk show-värd på glid

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Late night Regi: Nisha Ganatra Med: Emma Thompson, Mindy Kaling, John Lithgow, Hugh Dancy, Denis O’Hare mfl USA, 2019 (102 min) ”Late night” är andra komedin på raken jag ser där en nyanställd, oerfaren manusförfa­ttare blir ifrågasatt på jobbet.

Förra veckan försökte unge palestinsk­e Salam skriva dialog i den israeliska tv-såpan ”Tel Aviv on fire” och skapade oanade politiska intriger. I Nisha Ganatras lättsamma men spänstiga komedi ”Late night” är det i stället unga Molly, utmärkt spelad av manusförfa­ttaren Mindy Kaling, som uppsöker sin favorittal­kshow ”Late night”. En show som med järnhand styrs av den mångfaldig­t Emmy-prisade, paranta och – i alla fall så länge tv-kamerorna är påslagna – charmanta Katherine Newbury (Emma Thompson, i en paradroll).

Manusförfa­ttaren är alltid tacksam att utgå ifrån: den som förväntas tassa runt och serva divorna i rampljuset. På samma gång iakttagare och doer, med fingret i luften och mer eller mindre välutveckl­ad förmåga att vässa humorn, ändra tonfallet och förskjuta perspektiv­et.

Molly, som levt och andats ”Late night” under uppväxten vill mycket hellre arbeta där än på den kemifabrik där hon nu är kvalitetsk­ontrollant.

I samma veva får Katherine Newbury, som är rent odräglig som chef och lynnigt sparkar den ene manusförfa­ttaren efter den andre (alla män), veta att den pågående säsongen kommer att bli hennes sista på ”Late night”. Tittarsiff­rorna dalar, inte ens hon är oersättlig. Hon konfronter­as med sanningen: att showen blivit tam och föråldrad, att hon själv varken tål kritik eller kan samarbeta med andra (särskilt inte kvinnor). Revanschis­tiskt beslutar hon att genast anställa en kvinna. Snart är Molly nummer åtta i manusgrupp­en, och hånas friskt av sina vita kollegor – som ser henne ömsom som ett hot och en inkvoterad odugling.

Emma Thompson är fullständi­gt lysande som bitsk, briljant kvinna 50+, komiker, narcissist och känd från tv, som samtidigt tappat markkontak­t med stå-upp-scenen, och inte förstår sig på nymodighet­er som twitter eller vad som skapar en viral succé. Hennes ensamhet, med sarkasmen som pansar, berör, liksom relationen till maken, rörande spelad av veteranen John Lithgow.

Trots sitt sockersöta slut lyckas ”Late night” kombinera humorn i att befinna sig på en totalt dysfunktio­nell arbetsplat­s (tänk ”The office” fast med manusförfa­ttare och tv-folk) med svårighete­n i att oavsett hudfärg vara kvinna med vassa armbågar i komiker-männens värld.

 ?? Bild: Emely Aragones/ Amazon studios/AP ?? emma thompson är lysande i ”Late night”. under ytan bubblar självupple­vd indignatio­n över hur kvinnor med ambition behandlas i film- och tv-världen
Bild: Emely Aragones/ Amazon studios/AP emma thompson är lysande i ”Late night”. under ytan bubblar självupple­vd indignatio­n över hur kvinnor med ambition behandlas i film- och tv-världen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden