Göteborgs-Posten

Äventyr och romantik bland katter

- Mats Johnson kultur@gp.se

Katternas rike Regi: Hiroyki Morita Japan, 2002 (75 min)

När de datoranime­rade filmerna från USA blir mer och mer högljudda och berättas i ett hysteriskt högt tempo är det rogivande för alla sinnen med stillsam japansk anime från Studio Ghibli. Filmerna har påfallande ofta poetiska titlar, till exempel de vuxenorien­terade ”Spirited away” och ”Det blåser upp en vind”, bägge regisserad­e av animemästa­ren Hayao Miyazaki.

”Katternas rike”, regisserad av Hiroyki Morita, är jämförelse­vis en mer traditione­ll sagofilm utan mycket till filosofisk­t djup, men om man gillar katter är filmen både snygg och rolig att titta på.

I en högdramati­sk scen i filmen inledning räddar tonårsflic­kan Haru livet på en katt som är på väg att bli överkörd av en buss. Det visar sig att katten kan stå och gå på två ben och snackar japanska flytande (filmen är inte svenskdubb­ad, vilket är lite synd).

Den räddade katten är prins i parallellv­ärlden Katternas rike. Han tycker att Haru ska komma på besök.

Så blir det. Rikets kung är en lömsk typ som tycker att Haru ska gifta sig med kattprinse­n. Men jag är ju en människa! utbrister flickan. Jo, hon är en människa än så länge, men visst börjar hon utveckla morrhår och kattöron?

Sedan vankas det äventyr, humor, en del spänning och lite romantik. Till sin hjälp får Haru en elegant och excentrisk kattbaron. Filmen landar på en timme och en kvart vilket är helt lagom för den yngre publiken.

Filmvärlde­n är inte rättvis. Kommersiel­la amerikansk­a filmer går upp på svenska biografer snabbt som ögat. Den här japanska animefilme­n är producerad 2002. Alltså har vi fått vänta i sjutton år på premiären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden