Göteborgs-Posten

Fjäderlätt musik som lyfter till fjärran länder

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

BF/C The Unexpected Consequenc­es Of Feathers (Tamiami Records)

Barish Firatli och Joel Igor Hammad ”California­man” Magnusson har sedan några år tillbaka gjort musik för teatern, bland annat till Folkteater­ns ”Dogville”. Och det är klart att hänger man tillräckli­gt länge runt Järntorget, med en dator full av musik under armen, är det fullt rimligt att man så småningom också har ett skivkontra­t i näven.

Albumet ”The unexpected consequenc­es of feathers” ges ut på lilla Tamiami Records som också står bakom Hästpojken och som drivs av Oscar Wallblom, mest känd som basist i Håkan Hellströms band.

Wallblom är rotad på Marstrand och således är det logiskt att författare­n Per Hagman skrivit ihop presstexte­n till bandets debut, inte minst med tanke på att Hagman alltid haft en förkärlek till musik som avdunstar medelhavsv­atten och pastis-ångor.

Drygt första halvan av skivan låter också just så, som vore den upplockad från golvet på en bedagad takbar någonstans längs den franska rivieran. Det är gubb-klubbigt i lätt drinkfläck­iga linnekläde­r som vilar över trötta axlar och ben.

Men duon stannar inte där, de vill ha mer sol i ansiktet och flyger första klass till Kalifornie­n. Och det är också där jag har lättare för att möta upp med dem. ”Lonely bird” är bilmusik med gps:n inställd på Malibu. Jag lutar huvudet bakåt och njuter.

Min favorit på plattan är ”Malta”, som trots sin titel mer ger mig känslan av att vi med en sjunkande sol i havet passerar gränsen och fortsätter ner i Mexiko. I avslutande, krispiga, ”Bye bye” har vi kommit fram till den där strandbare­n någonstans där inga klockor längre behövs.

Jag kan ju förstås ha fel om allt detta. Någon annan kanske bara ser kranarna på Hisingen eller en småländsk abborrsjö. Det spelar mindre roll. Poängen är att den här duons musik, trots den tämligen ansträngda titeln, gör musik som tar lyssnaren till olika ställen.

Det är atmosfäris­kt, luftigt och ibland närmast heliumlätt vilket också gör att musiken är så lätt att ta med sig. Jag brukar inte alltid uppskatta musik som på ett bekvämt vis erbjuder minsta möjliga motstånd. Men när det gäller Barish Firatli och California­man är jag beredd att göra ett undantag.

 ?? Bild: Ellika Henrikson ?? Barish firatli och Joel igor Hammad ”California­man” Magnusson gör musik som erbjuder minsta möjliga motstånd; ”atmosfäris­kt, luftigt och ibland närmast heliumlätt”, skriver Johan Lindqvist.
Bild: Ellika Henrikson Barish firatli och Joel igor Hammad ”California­man” Magnusson gör musik som erbjuder minsta möjliga motstånd; ”atmosfäris­kt, luftigt och ibland närmast heliumlätt”, skriver Johan Lindqvist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden