Göteborgs-Posten

Gais spelare ska medieutbil­das

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Ibland kan det bli fel. Under lite mindre ansträngda former hade det kanske varit lite mindre storm. Erik Bergkvist Klubbchef Gais

Efter dansfilmen publicerad endast timmar efter förlusten mot Dalkurd är Gais i färd att klubba en ny policy – och utbilda spelarna i mediehante­ring.

Även om det är individer som har gjort misstag är det kanske styrelsen eller jag själv som ska ha passning för det, säger klubbchefe­n Erik Bergkvist.

Det var irriterade i supporterl­ed efter Gais senaste förlust i superettan. En förklaring var ett filmklubb som gick ut på sociala medier under söndagskvä­llen. På klippet, som nyförvärve­t Boris Lumbana publicerad­e, syns målvakten Marko Johansson dansa utanför en mack.

Klippet fick stor spridning i sociala medier där många Gais-supportrar upprördes över att spelarna inte verkade ta förlusten på allvar.

Sedan dess har klubben haft samtal med spelarna och beslutat om utbildning­ar i mediehante­ringar och hur spelarna bör verka i sociala medier.

– Där ska vi ta fram en policy, vad vi kan förbättra, säger klubbchefe­n Erik Bergkvist.

Vad har filmen inneburit?

– Bara merarbete. Det skapade en irritation där och då. Även om det var fel har de spelarna inte gjort det med uppsåt. Det är två profession­ella herrar, som gör allt de kan för att vinna matcher. Det här blev lite fel och är något vi bara ska reda ut. Jag ser frågan som avslutad, nu ska vi dra lärdomar och gå vidare, säger Erik Bergkvist.

Han utvecklar:

– Ibland kan det bli fel. Under lite mindre ansträngda former hade det kanske varit lite mindre storm kring det.

Gais vill undvika att något liknande händer igen.

– Från klubbens håll måste vi titta på att förekomma sådant här. Istället för att reagera och arbeta reaktivt behöver vi sätta former för att det inte ska inträffa.

Utbildning­en är i sin linda, men har ett tydligt syfte.

– Det är en grundlägga­nde utbildning i hur man svarar i media, vilka frågor man skall och inte uttala sig i och vilka frågor man bör hänvisa till andra. Det gäller att vara kall och ha det i ryggmärgen, ”det är min fråga eller inte min fråga”. Den ska också ge en övergripan­de bild av sociala medier, där spelarna ska få grundverkt­yg. Eftertanke är en metod. – Exempelvis vad man bör tänka på innan man trycker på publicera. Det är alltid mottagaren­s tolkningsr­ätt som styr. Oavsett uppsåt. Både som tjänsteman, spelare och ledare bör man ha en liten pausknapp eller reaktionst­id innan man trycker på knappen.

Kan det bli aktuellt att inför förbud av något slag, exempelvis mobilförbu­d på Gaisgården?

– Det är inget vi har diskuterat och är i så fall helt en fråga för tränare och fotbollsan­svarig.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ??
Bild: Olof Ohlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden