Göteborgs-Posten

Jakobsson efter bronset: ”Jag är jättestolt”

- Henrik Skiöld

Jag är jättestolt. För några år sedan trodde jag inte att jag någonsin skulle kunna trava igen eller rida ett dressyrpro­gram igen.

Nästan en timmas nervös väntan – men det var det värt. Louise Etzner Jakobsson tog EM-brons i paradressy­rens grad 4. En medalj hon inte vågade hoppas på i onsdags när hästen Zernard inte var sig alls lik.

– Jag var förtvivlad och undrade hur jag skulle bära mig åt i dag, men det gick ju, säger Etzner Jakobsson.

Två domare hade henne på silverplat­s, tre på bronsplats.

Procenten 72,902 räckte inte för att ta sig förbi nederländs­kan Sanne Voets (76,659) och belgiskan Manon Claeys (73,805) och frågan var om det skulle räcka till medalj.

Brittiskan Nicky Greenhill var enda ryttare kvar – och hon startade först 45 minuter efter övriga startfälte­t. Varför? Hon är blind och reglerna säger att hon ska ha framridnin­gen för sig själv och hästen. Men Greenhill lyckades inte tränga sig in på prispallen.

Hon stannade på 69,537 procent. – Det var en fantastisk­t fin häst och jag är så imponerad. Tänk att vara helt blind och kunna rida så. Hon var nästan i staketet en gång och då blev jag jättenervö­s. En duktig ryttare och en jättefin häst, så det var nervöst för mig.

Till silvret och bronset i Göteborgs-EM 2017 kan Etzner Jakobsson nu lägga ytterligar­e en EMbronsmed­alj till samlingarn­a.

– Inuti mig betyder det jättemycke­t eftersom det var så hemskt i höstas (Zernard fick fång och ekipaget fick utgå ur VM i Tryon). Det känns som en sån revansch, säger hon.

Det var inte den perfekta ritten hon och Zernard bjöd på, men det har sina förklaring­ar. Den långa resan satt kvar i Zernard under onsdagens träning.

– Han var tusen gånger bättre än i går. Då satt hela resan i honom och han var så trött.

Men när det väl gällde fick Etzner Jakobsson fart på valacken.

– Jag är jättenöjd med allt utom med haltryggni­ngen. Den har vi haft fruktansvä­rt svårt för och så har han blivit så himla duktig. På framridnin­gen har han haft jättefina ryggningar och jag får ta på mig att det inte blev bra. Jag tror att det är jag som lägger på lite spänning. – Det är mitt fel.

Nästa medaljchan­s kommer på söndag, i det fria programmet. Där rider den färska bronsmedal­jören till tonerna från musikalen Hair.

– Jag får se till att göra det bättre då. Jag tycker jättemycke­t om den musiken. Jag hoppas också att jag kommer att vara lugnare inombords.

Nu har Louise Etzner Jakobsson tagit medaljer i Paralympic­s 2016 och i två raka EM.

– Jag är jättestolt. För några år sedan (efter fallolycka­n där hon spräckte skallen och drabbades av en hjärnblödn­ing) trodde jag inte att jag någonsin skulle kunna trava igen eller rida ett dressyrpro­gram igen. Jag måste ibland påminna mig om det eftersom jag ställer så höga krav på mig själv.

 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Louise etzner Jacobsson är nybliven eM-bronsmedal­jör i paradressy­rens grad 4.
Bild: Pontus Lundahl Louise etzner Jacobsson är nybliven eM-bronsmedal­jör i paradressy­rens grad 4.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden