Göteborgs-Posten

MFF tog stort kliv mot Europa

- Daniel Kihlström

Malmö FF är på väg med stormsteg mot ett fjärde gruppspel i Europa på sex säsonger. Efter solklara 3–0 mot israeliska Bnei Yehuda Tel Aviv hemma på Stadion har skåningarn­a nästa vecka ett gyllene läge att avancera till Europa League-gruppspele­t.

I jämförelse med de lyckade kvalen 2014, 2015 (båda Champions League) och 2018 (Europa League) var Malmö denna gång favorit i det sista kvalsteget till Europa League.

Skåningarn­a är rankat som 77:e klubblag i Europa – israeliska Bnei Yehuda Tel Aviv, som tog sig till kvalet via vinst i den inhemska cupen, återfinns på plats 284.

Någon underskatt­ning var det dock inte tal om i det första mötet inför nästan 14 000 åskådare på Stadion i Malmö. Väl medvetna om att ett insläppt mål på hemmaplan kan vara förödande i kvalspelet uppträdde Malmöspela­rna discipline­rat och med stort tålamod mot ett ultradefen­sivt Bnei Yehuda.

Markus Rosenberg har sedan sin återkomst till MFF inför säsongen 2014 varit klubbens härförare ute i Europa. Nu visade 36-åringen – som har sagt att han är inne på sin sista säsong i karriären – återigen vägen för sitt MFF.

I den 36 minuten skapade han sig en smart yta i höjd med straffpunk­ten och när passningen kom från Anders Christians­en drog Rosenberg in ledningsmå­let med en drömträff. Målet var hans femte i ordningen i Europa Fyra minuter senare kopplade hemmalaget ett järngrepp om dubbelmöte­t. Mittbacken Rasmus Bengtsson har redan gjort tre mål för MFF i kvalspelet – nu kom hans fjärde.

Oscar Lewicki är inte heller han känd som en notorisk målskytt, men efter paus gav 27-åringen MFF en drömstart på den andra akten när han dundrade in 3–0. Ett mål som även fastställd­e slutresult­atet.

AIK inledde discipline­rat på Celtic Park i Glasgow, lyckades hålla ut mot Celtics tryck i första halvlek och gick till halvtid med nollan intakt. Sedan kom fallet. Den regerande svenska mästaren föll med 0–2 i Europa Leagues sista kvalomgång och måste nu vinna på hemmaplan för att nå gruppspele­t.

?? Bild: Ludvig Thunman ?? Malmös lagkapten Markus rosenberg jublar efter sitt mål som gav 1–0.
Bild: Ludvig Thunman Malmös lagkapten Markus rosenberg jublar efter sitt mål som gav 1–0.