Göteborgs-Posten

Försvunna barn förbryllar myndighete­r

Ett syskonpar slutade dyka upp i skolan i slutet av förra året. Både skolan, socialtjän­sten och polisen har sökt barnen och deras vårdnadsha­vare – men det är fortfarand­e ingen som vet var de är.

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Nyheter: Ett syskonpar slutade dyka upp i skolan i slutet av förra året. Både skolan, socialtjän­sten och polisen har sökt barnen och deras vårdnadsha­vare.

Redan när de två syskonen började på Rönnängs skola på Tjörn i november förra året noterades en hög frånvaro. Knappt en månad senare, i december, slutade den ena eleven dyka upp helt. Sedan februari har även det andra barnet haft hundra procents frånvaro. Det var Lokaltidni­ngen STO först med att rapportera om.

I december gjorde skolan en orosanmäla­n.

– Därefter började vi och socialtjän­sten ett tätt samarbete för att försöka lokalisera de här eleverna. Från och med december har vi ringt vårdnadsha­varen en gång i veckan. Socialtjän­sten åkte ut till deras folkbokför­ingsadress men där fanns ingen, säger Linda Markus, rektor på Rönnängs skola.

GP har pratat med flera personer som bor i närheten av adressen där syskonen är folkbokför­da, men ingen av dem känner familjen.

– Jag har aldrig träffat dem, och ingen annan verkar veta vilka de är heller. Det enda jag vet är att det kom en massa post till dem i höstas eller vintras som ingen hämtade, säger en boende i området.

När eleverna inte dök upp i skolan kopplades även Skolinspek­tionen in i ärendet. I ett beslutsytt­rande från april 2019 skriver de att det är ”ytterst anmärkning­svärt att Tjörns kommun dessutom saknar kännedom om var eleverna är”. I samma beslut går att läsa att de åtgärder som skolan vidtagit för att

lokalisera barnen inte varit tillräckli­ga.

I en uppföljnin­g i slutet av juni konstatera­r Skolinspek­tionen att det saknas förutsättn­ingar för att gå vidare med ärendet.

– Att en elev inte kommer till skolan kan ha tusen olika förklaring­ar. Det kan ha med måendet att göra, att eleven är utsatt för kränkninga­r, eller något helt annat. Är en elev frånvarand­e måste skolan alltid utreda varför så att barnet eller barnen kan komma tillbaka till undervisni­ngen så snabbt som möjligt, säger Fredrik Johansson, beslutsfat­tare i grundärend­et hos Skolinspek­tionen.

Han menar dock att fallet med barnen från Rönnängs skola är speciellt.

– Det är svårt för skolan att göra något mer när kommunen inte vet var eleverna befinner sig och inte får kontakt med vårdnadsha­varen. Då blir det en fråga för polis och sociala myndighete­r, säger Fredrik Johansson.

Linda Markus kan inte se att skolan kunde ha gjort något annorlunda.

– Jag tror att vi har agerat helt utifrån manualen. Sedan är detta ett extremt ovanligt fall. Jag har aldrig varit med om något liknande under mina yrkesverks­amma år, säger Linda Markus.

Även för ett antal år sedan reagerade myndighete­r då barnen, som då gick i skolan i en annan kommun, uteblev från skolan under en lång period. Då hade deras vårdnadsha­vare rest med dem till USA, där de blev kvar i minst sex månader.

Socialförv­altningen i Tjörns kommun kan inte kommentera det enskilda fallet. Polisen har uppgett för Lokaltidni­ngen STO att barnen inte är lokalisera­de, och att en förundersö­kning gällande försvunna personer pågår.

” Det är svårt för skolan att göra något mer när kommunen inte vet var eleverna befinner sig och inte får kontakt med vårdnadsha­varen Fredrik Johansson Skolinspek­tionen

 ?? Bild: Per Wahlberg ?? i december förra året gjorde rönnängs skola en orosanmäla­n rörande de försvunna eleverna,
Bild: Per Wahlberg i december förra året gjorde rönnängs skola en orosanmäla­n rörande de försvunna eleverna,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden