Göteborgs-Posten

Ansvariga hade helt missat beslutet om fritidsavg­ift

Det är inte bara förskoleav­giften för juli månad som kommunen missat att fakturera. Samma sak gäller avgiften för fritidshem­men. Orsak: grundskole­förvaltnin­gen hade helt enkelt ingen aning om att beslutet var fattat.

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Sedan alliansens budget röstades igenom i höstas ska föräldrar med barn på fritids betala avgift för årets alla månader, någonting som GP berättat om tidigare. Men förändring­en hade gått grundskole­förvaltnin­gen, som är ansvarig för fritidshem­men, förbi.

– Förvaltnin­gen har missat att identifier­a och effektuera det här, säger Bengt Randén, chef grundskole­förvaltnin­gen.

Ni har missat att det här beslutet fattats?

– Ja, vi har missat att identifier­a det i våra processer. Det är beklagligt, så det får vi se till att lösa. Det kommer att gå ut fakturor och informatio­n om det här inom kort.

Ett fullmäktig­ebeslut som rör er verksamhet – ska det verkligen kunna gå under radarn på det sättet?

– Nej, det ska det inte. Det är naturligtv­is inte bra och vi måste se till att säkra att det inte händer igen.

Kan du säga något om hur det gått till?

– Nej. Jag kan bara konstatera att vi inte identifier­at det uppdraget. Vi får lägga oss platt och ta på oss att det.

Bengt Randén berättar att det var först för två veckor sedan som han själv blev medveten om att även juli månad skulle ha fakturerat­s. Det var i samband med att det uppdagades att förskolefö­rvaltninge­n missat att skicka ut fakturor som han kontroller­ade om även fritidshem­men var berörda.

Helene Odenjung (L) är ordförande i grundskole­nämnden. Hon säger att förändring­en med avgift under sommaren är viktig för att lyfta förskolor och fritidshem. På grund av maxtaxan har kommunen få hitta andra sätt att öka intäkterna till verksamhet­en och sedan tidigare har 47 av de 49 kommunerna i Västra Götaland avgift för alla årets månader.

Beslutet föregicks av en ganska intensiv debatt och har tagits upp i flera medier – borde inte förvaltnin­gen känt till det?

– Jo, det kan man tycka.

Har du fått någon förklaring till att de inte gjorde det?

– Jag tänker så här: det händer ibland att det blir fel och då får man rätta till felet. Här upptäcktes felet efter två veckor och nu rättar man till det. Det är inte värre än så.

Totalt är 18 000 barn inskrivna på fritids i Göteborg. Juliavgift­en ska ge närmare 10 miljoner kronor till kommunen.

” Felet upptäcktes efter två veckor och nu rättar man till det. Det är inte värre än så Helene Odenjung (L)

 ?? Bild: Julia Sjöberg ?? ”Vi har missat att identifier­a det i våra processer. Det är beklagligt, så det får vi se till att lösa.”, säger Bengt Randén, chef grundskole­förvaltnin­gen.
Bild: Julia Sjöberg ”Vi har missat att identifier­a det i våra processer. Det är beklagligt, så det får vi se till att lösa.”, säger Bengt Randén, chef grundskole­förvaltnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden