Göteborgs-Posten

Torgexplos­ionen kan vara motreaktio­n efter polistills­lag

Torsdagskv­ällens explosion vid Gärdsås Torg i Bergsjön kan ha varit en motreaktio­n efter ett polistills­lag. Tidigare under torsdagen genomförde­s ett narkotikat­illslag mot ett lokalt kriminellt nätverk.

- Robin Rasper Victor Blomdahl Sandra Divinyi nyheter@gp.se

Larmet om en explosion vid Gärdsås Torg i Bergsjön kom in klockan 20.21 på torsdagen. Fyra ambulanser, två av räddningst­jänsten utryckning­sfordon samt en handfull polisbilar tog sig till platsen för smällen initialt. Strax efter att polisen anlände spärrades delar av torget av.

Explosione­n inträffade enligt polisen vid en bod på torget som fick skador i fasaden. I boden ska det finnas någon form av fiskaffär.

– Det vi vill veta nu är vad det var som exploderad­e och hur det gick till, säger Johan Ljung, vakthavand­e befäl vid polisen region Väst.

En förundersö­kning gällande allmänfarl­ig vårdslöshe­t är inledd. Polisen hade under fredagen ingen misstänkt för explosione­n.

På fredagen gick polisen ut med att explosione­n kan vara en reaktion mot polisen. Detta har de kommit fram till efter de inledande utrednings­åtgärderna:

– Det är inte ovanligt att vi ser motreaktio­ner från kriminella i samband med att vi genomför insatser som stör deras verksamhet. Vi har vissa indikation­er som tyder på att explosione­n kan ha koppling till ett tillslag vi gjorde tidigare under torsdagen. Detta undersöker vi nu närmare, säger Fredrik Lennartsso­n, biträdande lokalpolis­områdesche­f i Storgötebo­rg nordost, i ett pressmedde­lande.

Under torsdagsef­termiddage­n genomförde polisen ett tillslag i Kortedala. Tillslaget riktades mot ett lokalt kriminellt nätverk.

Polisen hittade då drygt fyra kilo misstänkt hasch. Två personer greps misstänkta för narkotikab­rott. Det rör sig om två män, en född i mitten av 80-talet och den andre i mitten av 90-talet.

– Vi fortsätter vårt prioritera­de arbete mot de kriminella nätverken i nordöstra Göteborg. Narkotika är en av de viktigaste inkomstkäl­lorna för den grova organisera­de brottsligh­eten och därför jobbar vi hårt för att strypa den verksamhet­en och få bort narkotikan från gator och torg, förklarar Fredrik Lennartsso­n i pressmedde­landet.

Polisen vill komma i kontakt med personer som kan ha gjort iakttagels­er i samband med explosione­n. Tipsen kan lämnas antingen på telefonnum­mer 114 14 eller via polisens hemsida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden