Göteborgs-Posten

Kan ett företag vara så dåligt som Ticketmast­er?

- Emanuel Karlsten kultur@gp.se

När biljettern­a till Håkan Hellströms efterlängt­ade spelning på Ullevi 2020 släpptes på internet kollapsade biljettför­medlaren Ticketmast­ers sajt snabbt – något som gjort många fans upprörda. Emanuel Karlsten frågar sig om allt egentligen är ett led i en hajpmaskin.

Hur är det möjligt att Ticketmast­er, ett företag som har en enda specialite­t: att sälja biljetter digitalt, ändå fullkomlig­t kollapsar när de ska göra just det. Gång på gång. Det är helt obegriplig­t och helt oacceptabe­lt. Kan ett företag verkligen vara såhär dåligt?

Det kanske låter som en överreakti­on, men vi pratar här om Sveriges största biljettför­etag. Som förra året omsatte 142 miljoner kronor och gjorde drygt tio miljoner i vinst. De som nu ska fixa biljetter till Sveriges största utomhuskon­sert är alltså ett företag som genererar enorma vinster på att bara tillhandah­ålla biljetter, skapa en digital kö, bidra med ordning och reda.

De har pengar. De har resurser. De kan köpa sig all världens IT-kunskap: Om redundans. Om kapacitet. De visste exakt vilket tryck det skulle bli. Ändå står vi här nu, med detta haveri.

På sociala medier skrev tusentals förtvivlat om hur de plikttroge­t väntat i kö. Några kom fram, fick välja biljetter, fylla i sina kortuppgif­ter – bara för att mötas av ett tekniskt fel. Eller att biljettern­a var slut. Andra ställde sig i kö igen och hamnade plötsligt först och kunde köpa biljetter på dagar som för andra var slutsålda.

Det är så många frågetecke­n. Varför släppte denna katastrof till sajt ytterligar­e en konsert, bara fem minuter efter den första? Var det optimism? Hybris? Var de så oerhört okunniga om sitt eget systems kapacitet att de inte tänkte på konsekvens­en av att öka belastning­en på ett redan söndertram­pat system?

Eller – är allt ett led i en hajpmaskin? Ska det nu skickas ut pressmedde­landen och berätta om antal minuter och sekunder det tog för 140 000 Håkan-biljetter att ta slut? Att vi biljettköp­are ju måste förstå att en sådan här sak, ett sådant här tryck kunde ingen ana, ingen förbereda sig för.

Jo, ni kunde ana det, Ticketmast­er. Ni kunde förbereda er för det. Ni kunde ta en eller två av de vinstmiljo­ner från förra året för att skapa en kapacitet som klarade av det som är ert jobb. I stället lämnade ni oss biljettköp­are skrikandes vid våra datorer, i timmar, under arbetstid. Jag köper det inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden