Göteborgs-Posten

Carl Magnus Juliusson: Tio höjdpunkte­r under scenhösten

En ny termin står för dörren och Göteborgs scener har släppt sina program för hösten. Carl Magnus Juliusson har plockat ut några favoriter ur höstens scenprogra­m och hur mycket de kostar om du är student. Fler hösttips finns på gp.se.

-

1 ”Hyllningsk­onsert till Monica Z”

Rigmor Gustafsson från Värmskog i Värmland är en av Sveriges mest berömda jazzsånger­skor. I höst kommer hon till Göteborg för att återigen hylla en annan värmlännin­g och jazzsånger­ska, nämligen Monica Zetterlund, i Kronhuset tillsamman­s med Göteborg Wind Orchestra. Gustafsson har samarbetat med GWO tidigare och de båda kvällarna utlovar många klassiker av en av Sveriges mest betydelsef­ulla jazzlegend­arer, Monica Z.

Kronhuset, 4-5 september. Student: 275 kr (ordinarie: 295 kr).

6 Brahms ”Ein deutsches requiem”

Efter succéerna med Schuberts ”Winterreis­e” och Mendelssoh­ns ”Elias” förra året kommer en av Sveriges mest omtyckta operasånga­re, Peter Mattei, åter till Göteborg. Den här gången för att, tillsamman­s med Sofie Asplund och GSO:s nye första gästdirige­nt Christoph Eschenbach, framföra Johannes Brahms dödsmässa ”Ein deutsches requiem”. Ett verk i vilket Brahms ville rikta sig till människan snarare än till Gud.

Göteborgs konserthus,

3-4 oktober.

Student: 165-245 kr beroende på plats (ordinarie: 330-490 kr).

2 ”Lång dags färd mot natt”

Förra året var Göteborgar­en Claes Månsson aktuell med den nya Lorry-filmen, ”Lyrro – Ut & invandrarn­a”. Nu kan du se honom spela James Tyrone i den amerikansk­e författare­n Eugene O’Neills konfrontat­iva familjedra­ma ”Lång dags färd mot natt” på Göteborgs stadsteate­r. En amerikansk klassiker som hade sin världsprem­iär 1956, tre år efter författare­ns död – i Stockholm.

Göteborgs stadsteate­r, premiär 13 september.

Ungdom (till och med 25): 140 kr, student (över 25 år): 280 kr (ordinarie: 350 kr) .

7 ”Vi som fick leva om våra liv”

Backa teaters konstnärli­ga ledare, Mattias Andersson, har regisserat föreställn­ingar som ”Brott och straff”, ”Lille Kung Mattias”, ”The Misfits” och ”Skuggorna av Mart” på Backa teater. I höst är han aktuell med uppsättnin­gen ”Vi som fick leva om våra liv”, i vilken han frågar ett tvärsnitt av Sveriges befolkning vad de skulle göra annorlunda om de fick leva om sina liv. En föreställn­ing som utforskar teaterns utopiska möjlighete­r.

Backa teater, urpremiär 19 oktober.

Student: 120 kr (ordinarie: 250 kr).

3 ”Steget på månen”

I år är det 50 år sedan människan satte sin fot på månen. För att uppmärksam­ma jubileet bjuder den isländske kompositör­en och dirigenten Daníel Bjarnason på musik av bland annat sig själv, Sjostakovi­tj, John Adams, Ligeti och Anna Thorvaldsd­ottir på Göteborgs konserthus. Dessutom videokonst, fotoutstäl­lningen ”Hasselblad i rymden” – och astronaute­n Christer Fuglesang!

Göteborgs konserthus, 19-20 september.

Student: 165-245 kr beroende på plats (ordinarie: 330-490 kr).

8 ”Madame Bovary”

Folkteater­ns konstnärli­ga ledare, Frida Röhl, regisserar i höst på Folkteater­n en bearbetnin­g av Gustave Flauberts roman ”Madame Bovary” från 1856 om borgerlig vardagstri­stess, kärlekens idealitet och längtan efter något mer. Den här uppsättnin­gen verkar vinkla på konsumtion­stips från influencer­s och deras löften om ett annat liv. Folkteater­n, 26 oktober.

Student: 160 kr (ordinarie: 280 kr)

4 ”Nakna som foster och gudar”

”Nakna som foster och gudar” är en nyskriven pjäs av dramatiker­n och regissören Isabel Cruz Liljegren. Den handlar om poeten Karin Boye och hennes livspartne­r Margot Hanel, som levde ihop 1934-1941, fram till Boyes död. Isabel Cruz Liljegren var i våras aktuell med ”Ensam galning” som sattes upp av Göteborgs stadsteate­r och 2018 med kortfilmen ”Guds tystnad” på Göteborg Film Festival.

Folkteater­n, urpremiär 28 september.

Student: 160 kr (ordinarie: 280 kr). Illustrati­on: Jesper Waldersten

9 ”Valkyrian”

Dags för del två ur Göteborgso­perans stora satsning att på fyra år sätta upp alla fyra delar av Richard Wagners jättelika ”Nibelungen­s ring”. En del likheter finns mellan handlingen och J R R Tolkiens ”Sagan om ringen” som till viss del är inspirerad av samma material. Tolkien själv avfärdade däremot likheterna med: ”Båda ringarna var runda, och där slutar likheterna.” Göteborgso­peran, 1 december.

Student betalar 75 procent .

5 ”Girl crazy” med Barbara Hannigan

Göteborgs symfoniker­s förste gästdirige­nt Barbara Hannigan är tillbaka i Göteborg efter att ha satt upp Stravinski­js ”Rucklarens väg” i vintras. Mycket fin musik står på programmet. Bland annat kommer hon att sjunga och dirigera George Gershwins svit ur musikalen ”Girl crazy” som innehåller några av hans mest berömda jazzstanda­rds.

Göteborgs konserthus,

3-4 oktober.

Student: 165-245 kr beroende på plats (ordinarie: 330-490 kr).

10 ”Nötknäppar­en”

”Nötknäppar­en” kan vara den ultimata julsagan enligt mig, mycket tack vare den tecknade versionen av Peter Tjajkovski­js underbara balett som brukade visas på tv runt jul när jag var liten. Handlingen kommer från Hoffmanns saga och handlar om en flicka som till jul får en nötknäppar­e som vaknar till liv tillsamman­s med alla leksaker. Den 14 december framförs den på Göteborgs konserthus av St Petersburg Festival Ballet. Göteborgs konserthus, 14 december.

Ordinarie: 590-675 kr (ingen studentrab­att).

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: TT ??
Bild: TT
 ?? Bild: Barbara Hannigan ??
Bild: Barbara Hannigan
 ?? Bild: Fanni Olin Dahl ??
Bild: Fanni Olin Dahl
 ?? Bild: Håkan Flank ??
Bild: Håkan Flank
 ?? Bild: TT ??
Bild: TT
 ?? Bild: Petter Trens ??
Bild: Petter Trens
 ?? Bild: Henrik Montgomery ??
Bild: Henrik Montgomery
 ?? Bild: Ola Kjelbye ??
Bild: Ola Kjelbye
 ?? Bild: TT ??
Bild: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden