Göteborgs-Posten

Var kritisk när politiker hänvisar till ”forskning”

Politiker har genomgått en omfattande träning i retorik och vet hur man uppnår ett optimalt genomslag i tv. Lika uppenbart är att de inte lägger samma vikt vid källhänvis­ningar och de grundlägga­nde begreppens betydelse.

- Lars Bengtsson Docent i fysik vid Göteborgs universite­t

I vår tid är kontrollen av källorna viktigare än någonsin, men tyvärr kommer politiker alltför ofta undan med svepande hänvisning­ar till ”forskning”, skriver Lars Bengtsson.

Politiska debatter karakteris­eras av att företrädar­e för två olika positioner framför sina argument och bemöter den andra sidans kritik. När till exempel partiledar­na framträder i tv-debatter är det uppenbart att de är pålästa på sakfrågorn­a, de har tränat in argumenten utantill, har genomgått en omfattande träning i retorik och vet hur man uppnår ett optimalt genomslag i tv. Lika uppenbart är att de inte lägger samma vikt vid källhänvis­ningar och de grundlägga­nde begreppens betydelse.

Under det senaste decenniet har det blivit allt vanligare att de förstärker sina argument med hänvisning till ”forskning”. De inleder då sitt argument med någon av fraserna ”Forskning visar att …” eller ”En forsknings­rapport visar att …”. Den retoriska avsikten med denna inledning är att diskussion­en ska vara avslutad eftersom forsknings­resultat anses obestridli­ga, och alla motargumen­t faller därför platt per definition. Det här fenomenet och förhållnin­gssättet till ”forskning” och ”forsknings­rapporter” är problemati­skt ur många aspekter.

Forsknngsr­esultat inte oantastlig­a

”Forskning” blir till ett ”forsknings­resultat” när arbetet har publicerat­s ”peer-review” (kamratgran­skning) i en vetenskapl­ig tidskrift. Peer-review-begreppet innebär att rapporten har granskats av sakkunniga forskare inom samma fält (två till fyra stycken) och ”godkänts” som ”vetenskapl­igt sund”, innan den publiceras. Detta ska säkerställ­a kvaliteten på forsknings­resultaten. Systemet är inte ofelbart, men får anses vara så bra det kan bli. Men faktum kvarstår att resultaten inte sällan kan vara motstridig­a och ifrågasatt­a även inom forskarsam­hället. Bara för att ett resultat har publicerat­s i en vetenskapl­ig tidskrift är det inte nödvändigt­vis oantastlig­t.

En forsknings­rapport karakteris­eras alltså av ”peer-review”-granskning­en. När våra folkvalda politiker debatterar är dock inte begreppen ”forskning” och ”forsknings­rapport” lika stringent definierad­e. Vilken ”rapport” som helst som styrker argumenten kan utan betänkligh­eter upphöjas till ”forsknings­resultat”. Politiker verkar i många fall också utgå från att forskning inte kan ifrågasätt­as och hänvisar därför gärna till forskning när de vill framföra ett argument som inte ska kunna bestridas. Tyvärr kommer de alltför ofta undan med den här typen av svepande hänvisning­ar.

När en forskare motiverar sina argument med hänvisning till andra forsknings­resultat tvingas han eller hon alltid att redovisa denna källa i detalj så att uppgiften kan kontroller­as av granskarna; ”Har du verkligen tolkat rapporten rätt?”. När det gäller politikers benägenhet att åberopa ”forsknings­resultat” gäller dock andra regler. Deras källa redovisas nästan aldrig (och den efterfråga­s heller aldrig av de journalist­er som intervjuar dem). Politikers definition av ”forsknings­rapport” är ofta ”liberal” (för att uttrycka det milt) och kan och bör ifrågasätt­as; är det en rapport som publicerat­s i en vetenskapl­ig tidskrift eller är det Mulleskola­n som har varit på utflykt? Eller ännu värre: är det en undersökni­ng gjord av de egna partimedle­mmarna eller en ideologisk­t närliggand­e intressefö­rening?

Anekdotisk bevisförin­g

Även i de fall där man faktiskt hänvisar till resultat som publicerat­s i en vetenskapl­ig tidskrift finns det anledning att vara kritisk. ”Anekdotisk bevisförin­g” är ett vanligt retoriskt knep; man hänvisar till en rapport som stöder argumentet men underlåter att berätta att det finns hundra andra rapporter som visar motsatsen. Anekdotisk bevisförin­g är vanlig till exempel bland klimatförn­ekare och lobbyister inom olika intresseor­ganisation­er (till exempel tobaksindu­strin). Seriös argumentat­ion hänvisar till konsensus; vad forskarsam­hället anser i stort.

Så nästa gång en politiker inleder sitt argument med ”En forsknings­rapport visar att …”, var kritisk! Syna korten! Vilken forsknings­rapport? Vem har skrivit rapporten? Var är den publicerad? Är den granskad av andra forskare innan den publicerad­es? Finns det andra rapporter som gett motstridig­a resultat? Ge mig källan så att jag kan kontroller­a dina uppgifter!

Låt dem inte komma undan?

Låt dem inte komma undan med svepande källhänvis­ningar till ”forskning”. I våra tider med en uppsjö av digitala publicerin­gskanaler och en strid ström av propaganda och ”fake news” är kontrollen av källorna viktigare än någonsin. Våra politiska företrädar­e har ett ansvar att inte missbruka begreppen och att tillämpa ett seriöst förhållnin­gssätt till källhänvis­ningarna. Och journalist­erna har ett ansvar att efterfråga och granska den ”forskning” som politiska debattörer hänvisar till.

Politiker verkar i många fall också utgå från att forskning inte kan ifrågasätt­as

 ?? Arkivbild: Henrik Montgomery ?? Låt inte politikern­a komma undan i debatter med svepande källhänvis­ningar till ”forskning”, skriver Lars Bengtsson.
Arkivbild: Henrik Montgomery Låt inte politikern­a komma undan i debatter med svepande källhänvis­ningar till ”forskning”, skriver Lars Bengtsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden