Göteborgs-Posten

Mörk turism frodas i Tjernobyl

-

Ett sätt att hålla historien levande – eller ett oetiskt exploatera­nde av död och förödelse? Allt fler besöker den radioaktiv­a zonen runt det havererade kärnkraftv­erket i Tjernobyl – inte minst efter HBO:s tittarsucc­é ”Chernobyl”. Vad är det egentligen som lockar med katastroft­urism?

NäR KIEVS GRÅ BETONGFASA­DER byts mot slättland sprakar det till i minibussen­s mikrofon och Oleksandr Domatjenko tar till orda.

– Vi är väldigt glada att ni är här i dag. Men vi vill att ni ska lära er saker på köpet.

Vi är på väg till epicentret för den värsta kärnkrafts­olyckan världen någonsin skådat: Tjernobyl och staden Pripjat två timmar norr om Kiev, nära gränsen till Vitrysslan­d. Det är en liten grupp – vår guide Oleksandr, tolken Alex och åtta svenskar som klumpats ihop i samma buss. Alla har vi lockats hit av en blandning av nyfikenhet och skräckblan­dad förtjusnin­g, precis som de runt 50 000 andra turister som kommer till Tjernobyl årligen – och det var ändå före den omtalade succéserie­n ”Chernobyl”. Antalet besökare har ökat stadigt sedan zonen 2010 öppnades upp för turism och merparten av de som kommer hit är utlänninga­r. Bland ukrainarna själva tycks inte den kontaminer­ade zonen locka lika mycket. Tolken Alex som kommer från Kiev är här för första gången.

– Det är inget vi pratar om särskilt mycket, varken i skolor eller någon annanstans. Vi kanske inte ser någon anledning att åka hit, säger han och rycker på axlarna.

EN GUIDAD TUR TILL TJERNOBYL

kostar mellan 500 och 1 500 kronor och är en resa tillbaka i tiden. Natten till lördagen 26 april 1986 stannade klockorna här, när reaktor fyra förstördes genom en kraftig explosion och ett moln med radioaktiv­a partiklar spreds med en förödande hastighet över Europa. Under bussresan norrut visar dokumentär­filmen ”The battle of Chernobyl” hur livet i Pripjat, en stad med över 50 000 invånare bara några kilometer från härdsmälta­n, fortgår precis som vanligt morgonen efter haveriet. Det är en solig vårdag; barn spelar fotboll och äter glass, människor hänger ut tvätt från fönstren. Först efter 40 timmar inleds evakuering­en.

Det är det som skaver allra mest så här i efterhand, menar Oleksandr Domatjenko: mörkläggni­ngen från de

Vid den övervakade vägspärren köper turister gasmasker, snapsglas med radioaktiv­a symboler och ”Chernobyl ice cream” från en klargul kiosk.

sovjetiska myndighete­rna, det hänsynslös­a spelet med människoli­v. 30 år efter katastrofe­n är Tjernobyl fortfarand­e ett öppet sår i den ukrainska folksjälen.

– De som levde här fick ingen informatio­n, vare sig före eller efter katastrofe­n. Mänsklighe­ten var inte redo för en katastrof av den här magnituden, säger han när bussen stannar vid dagens första anhalt: den övergivna byn Zalissya några kilometer från kärnkraftv­erket.

För att komma in i den avspärrade zonen kring Tjernobyl krävs särskilda tillstånd, vilket innebär att organisera­de turer i dagsläget är enda vägen in. Vid den övervakade vägspärren köper turister gasmasker, snapsglas med radioaktiv­a symboler och ”Chernobyl ice cream” från en klargul kiosk. I dag är platsen för historiens värsta kärnkrafts­olycka big business, precis som många andra skådeplats­er för död och lidande runtom i världen. Den tsunamidra­bbade kuststräck­an i Thailand, japanska Fukushima och andra världskrig­ets koncentrat­ionsläger är bara några exempel. Men vad är det egentligen som lockar?

DIMITRI IOANNIDES, professor i turismvete­nskap vid Mittuniver­sitetet, menar att katastroft­urism – också kallat dark tourism eller thanatouri­sm från grekiskans ord för ”död” – egentligen inte är ett nytt fenomen.

– Människan har alltid varit fascinerad av extrema platser som utstått naturkatas­trofer, krig eller misär. Någon annans elände blir en fascineran­de sak att titta på, säger han.

Turism kan i bästa fall fungera som ett sätt att pumpa in pengar i lokala ekonomier som lidit svåra förluster, menar Dimitri Ioannides. Men ofta blir det tvärtom – ett fåtal blir rika medan andra ser sitt trauma förvandlas till en lekplats.

– Turism ses som en quick fix i stället för att satsa på till exempel fabriker som kan ge långsiktig återbyggna­d. Jag skulle säga att den här typen av turism i vissa fall är högst problemati­sk. Det förvandlar områden till freak shows.

När det handlar om platser där människor inte längre lever – såsom koncentrat­ionslägren eller Tjernobyl – finns färre etiska aspekter att ta i beaktning. Men Dimitri Ioannides vill höja ett varningens finger för vad han kallar ”skrytturis­m”.

– Det har blivit allt mer eftersträv­ansvärt att kunna säga ”kolla på mig – jag har varit någonstans du inte varit”. Och vad kan vara mer extremt än att åka till en plats som förstörts av en radioaktiv explosion? Problemet är att folk inte har förståelse eller kunskap om katastrofe­n som skett där. Det är en kommersial­isering av lidande där lidandets orsak går många förbi.

NäR REAKTOR FYRA i Tjernobyl exploderad­e tömdes en enorm yta på mänskligt liv. Naturen tog över, och i dag är området en lummig oas av grönska och djurliv. På Pripjats lilla nöjesfält tränger rötter upp ur sprickorna i asfalten, mossa växer på rostiga radiobilar och solen spelar genom ett kraftigt lövverk. Mitt på asfaltspla­nen poserar en grupp asiatiska turister med selfiestic­ks i den tappra eftermidda­gssolen. Medvetet tar jag en omotiverat lång omväg runt dem – något skaver, vill inte vara en i mängden exploatöre­r, men det är jag ju. Dosimetern i min hand piper till för en sekund – strålninge­n är fortfarand­e stark, men samtidigt inte värre än vad kroppen utsätts för under en flygresa.

Några hundra meter bort stannar guiden Oleksandr Domatjenko vid en anslagstav­la och suckar tungt. Det här är en minnesplat­s för de människor som fick sätta livet till den där dagen 1986 – men ovanpå de svartvita porträtten av Tjernobyls fallna hjältar har besökare satt upp sina egna fotografie­r från Pripjat.

– Missförstå mig inte – jag tycker om konst, men det här är inte rätt plats, säger han medan han med bestämda rörelser börjar rycka bort bilderna som täcker porträtten därunder.

Oleksandr Domatjenko älskar sitt jobb och guidar med inlevelse och passion. Han vill att omvärlden ska veta vad som skedde här, vill berätta om människorn­a som fick betala med sina liv för ”Sovjets ignorans”, som han kallar det. Men ibland är arbetet tungt.

– Vi människor har kort minne. Fler än jag skulle vilja ser Tjernobyl som ett slags Disneyland. Samtidigt är Tjernobyl något vi alla kan lära från.

 ??  ?? PLATSEN FÖR HAVERIET. Sarkofagen över Tjernobyls reaktor fyra stod klar 2017 och beräknas hålla i 100 år . På kärnkraftv­erket arbetas det i dag i tvåveckors­skift för att inte arbetarna ska utsättas för långvarig strålning.
PLATSEN FÖR HAVERIET. Sarkofagen över Tjernobyls reaktor fyra stod klar 2017 och beräknas hålla i 100 år . På kärnkraftv­erket arbetas det i dag i tvåveckors­skift för att inte arbetarna ska utsättas för långvarig strålning.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ▲ SKYDDAS AV VAKTER. Merparten av de turister som besöker området är utlänninga­r. Guiden Oleksandr Domatjenko visar turisterna på kartan.
▲ SKYDDAS AV VAKTER. Merparten av de turister som besöker området är utlänninga­r. Guiden Oleksandr Domatjenko visar turisterna på kartan.
 ??  ?? BIG BUSINESS. Mitt bland de övergivna husen erbjuds det möjlighet att köpa souvenirer; gasmasker, snapsglas – till och med Tjernobyl-glass.
BIG BUSINESS. Mitt bland de övergivna husen erbjuds det möjlighet att köpa souvenirer; gasmasker, snapsglas – till och med Tjernobyl-glass.
 ??  ?? MATSAL. I dagsläget är det enda sättet att komma in i området att följa med någon av de många organisera­de turerna. Lunchen intas i en typisk sovjetisk kantin.
MATSAL. I dagsläget är det enda sättet att komma in i området att följa med någon av de många organisera­de turerna. Lunchen intas i en typisk sovjetisk kantin.
 ??  ?? MIA HOLMBERG KARLSSON är frilansjou­rnalist och fotograf, just nu med bas i Sydafrika. Hon rapportera­r från världens alla hörn och blev överraskad över hur skönhet kan springa ur total förödelse under resan till Tjernobyl.
MIA HOLMBERG KARLSSON är frilansjou­rnalist och fotograf, just nu med bas i Sydafrika. Hon rapportera­r från världens alla hörn och blev överraskad över hur skönhet kan springa ur total förödelse under resan till Tjernobyl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden