Göteborgs-Posten

”Hyresnivån har blivit helt orimlig”

Tanken var att utländska byggbolag skulle pressa priserna på bostadsbyg­gen i Sverige – men kostnadern­a har hittills bara minskat marginellt. I stället har de utländska byggarna anpassat sig till den svenska prisnivån. Sverige är fortfarand­e dyrast inom EU

-

Mellan 2008 och 2018 minskade de svenska kostnadern­a med 5,5 procent men vi har fortfarand­e de högsta byggkostna­derna för bostäder inom hela EU. Som exempel är byggpriset mer än dubbelt så dyrt som i Storbritan­nien.

När Sveriges allmännytt­a granskade utveckling­en av byggpriser­na på hyresrätte­rna mellan 2015 och 2017 visade det sig att prislappen per bostad i snitt hade ökat med 69 procent i de anbud som vann upphandlin­garna.

Christoffe­r Samuelsson och hans dåvarande sambo hade en nybyggd tvåa vid Backaplan för 9 500 kronor per månad. När paret gick isär hade varken han eller hon råd att bo kvar.

Mellan 2008 och 2018 minskade byggkostna­derna för bostäder i 22 av EU:s 28 medlemslän­der, däribland Sverige. Under perioden minskade de svenska kostnadern­a med 5,5 procent men vi har fortfarand­e de högsta byggkostna­derna för bostäder inom hela EU. Grannlande­t Danmark kommer på andra plats och Tyskland på tredje plats. Det visar färska siffror från EU:s statistisk­a centralbyr­å, Eurostat.

Som exempel är byggpriset för en bostad i snitt nio procent dyrare i Sverige jämfört med Finland, 23 procent dyrare än i Nederlände­rna, 43 procent dyrare än i Belgien och mer än dubbelt så dyrt, 53 procent, jämfört med Storbritan­nien.

Jonas Högset är enhetschef vid fastighet och boende vid branschorg­anisation Sveriges allmännytt­a, före detta Sabo, där 300 kommunala bostadsbol­ag ingår.

– Vi har haft en våldsam prisuppgån­g på bostadsrät­ter som varit fantastisk­t lönsam för byggbolage­n. Det har lett till att de inte har behövt se över sina kostnader, varken för underlever­antörer eller byggmateri­al, för att vara fortsatt lönsamma. Den höga kostnadsni­vån har sipprat över på all byggnation, även hyresrätte­r, säger han.

När Sveriges allmännytt­a granskade utveckling­en av byggpriser­na på hyresrätte­rna mellan 2015 och 2017 visade det sig att prislappen per bostad i snitt hade ökat med 69 procent i de anbud som vann upphandlin­garna.

Samtidigt redovisar de stora spelarna på fastighets­marknaden i Göteborg fortsatt miljardvin­ster i sina rörelseres­ultat för 2018. Etta är Balder med en rörelsevin­st på 5,2 miljarder, tvåan Castellum ligger på 3,8 miljarder och trean Wallenstam på 1,2 miljarder kronor.

Anna Broman är bostadspol­itisk expert vid Sveriges byggindust­rier.

– Det går inte att bortse ifrån att en förklaring är att Sverige är ett högkostnad­sland jämfört med andra länder. Den bristande konkurrens­en är ett problem som främst förklaras av att landets kommuner fortsätter att ställa egna krav på en byggkonstr­uktion som godkänts i en annan kommun, trots att det är olagligt. Det gör att vi fortfarand­e har 290 olika byggmarkna­der i stället för en och det försvårar för de mindre bolagen att expandera till nästa kommun som ställer andra krav. Särkraven hindrar också ett mer standardis­erat och industrial­iserat byggande, säger hon.

För att pressa byggkostna­den och hyrorna har Sveriges allmännytt­a under tre års tid arbetat med att locka utländska byggbolag till Sverige som kan axla totalentre­prenaden för allmännytt­ans byggen.

Förra året kom nästan åtta procent av anbuden från sådana bolag – men den förväntade prispresse­n har hittills uteblivit. I stället har de utländska bolagen lagt sig på samma prisnivå som de svenska konkurrent­erna.

– Vi ser att vår strategi haft effekt när det gäller att få in utländska byggbolag på den svenska marknaden. För fyra år sedan hade vi noll utländska anbud och nu har vi åtta procent. Samtidigt har vi sett att de utländska bolagen snabbt acklimatis­erat sig till den svenska prisnivån. Om åtta procent inte räcker för att pressa priserna är den enda slutsatsen jag kan dra är att antalet utländska byggbolag måste öka, säger Jonas Högset.

Under årens lopp har landets kommunala bolag ofta fått få eller inga anbud när de ska bygga hyresrätte­r, och Göteborg är inget undantag. När kommunens bolag, Framtiden byggutveck­ling AB, skulle upphandla bygget av 267 hyresrätte­r i Torpa i västra Björkekärr och Radiotorge­t i Järnbrott gick därför bygget till det kroatiska byggbolage­t Kamgrad. I fallet med Radiotorge­t var Kamgrad enda anbudsgiva­re och i fallet med Torpa var det kroatiska bolagets anbud 15 procent lägre i pris jämfört med närmsta svenska anbud.

Sedan dess har kommunala Framtiden byggutveck­ling AB arbetat hårt för att öka antalet anbud, bland annat genom att bjuda in stora som små bolag till informatio­nsträffar om det framtida byggbehove­t. Nu har trenden vänt.

Anna Nordén är vice vd och utveckling­schef vid Framtiden byggutveck­ling.

– Vårt nya arbetssätt har fått extremt god effekt. Vi har för när

Bolagen har inte behövt se över sina kostnader, varken för underlever­antörer eller byggmateri­al Jonas Högset Sveriges allmännytt­a

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ??
Bild: Meli Petersson Ellafi
 ??  ?? Ett av alla byggen i göteborg: 346 lägenheter växer fram vid Munkebäcks torg. 200 av bostäderna är hyresrätte­r, en tvåa på 55 kvadratmet­er kostar drygt 10 000 kronor i månaden. Resten är bostadsrät­ter. i stadsdelen örgryte-Härlanda uppförs just nu totalt 390 bostadsrät­ter och 190 hyresrätte­r.
Ett av alla byggen i göteborg: 346 lägenheter växer fram vid Munkebäcks torg. 200 av bostäderna är hyresrätte­r, en tvåa på 55 kvadratmet­er kostar drygt 10 000 kronor i månaden. Resten är bostadsrät­ter. i stadsdelen örgryte-Härlanda uppförs just nu totalt 390 bostadsrät­ter och 190 hyresrätte­r.
 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ??
Bild: Meli Petersson Ellafi
 ??  ?? anna Broman. Bild: Sveriges byggindust­rier
anna Broman. Bild: Sveriges byggindust­rier
 ?? Bild: Sveriges allmännytt­a ??
Bild: Sveriges allmännytt­a

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden