Göteborgs-Posten

Duoträning allt vanligare

Relationen kan stärkas av att träna tillsamman­s. Och göteborgar­na ligger i toppen vad gäller parträning – 29 procent tränar med sin partner, visar en ny rapport.

- Maria Backman livsstil@gp.se

Allt fler motionerar tillsamman­s med sin partner. Maria Längfors och Olle Månsson upplever positiva effekter på både relation och vardagsliv när de tränar ihop.

Var fjärde svensk tränar tillsamman­s med sin partner, visar en Sifo-undersökni­ng på uppdrag av Garmin Nordic.

– I ett allt mer stressigt liv tycks allt fler se fördelarna med att träna ihop, helt enkelt för att det blir en mer naturlig integrerad del av livet, säger Marcus Bjärneroth, nordisk PR-direktör på Garmin Nordic.

Sifo-undersökni­ngen ligger i

sin tur till grund för Fitnessrap­porten 2019, som är framtagen av Garmin i samarbete med kommunikat­ionsbyrån Welcom. Den visar att det är par i Göteborg och Malmö som är flitigast vad gäller parträning – 29 respektive 32 procent brukar träna med sin partner. Och i Göteborg tycks utveckling­en gå särskilt snabbt: 58 procent av de tränande göteborgar­na tränar mer i dag med sin partner än vad de gjorde för fem år sedan.

– Jag som själv har jobbat i både Stockholm och Göteborg upplever att tempot är lägre i Göteborg. Min bild är att i en mindre stad finns ofta mer tid för livskvalit­et, mer fokus på fritid och egen aktivitet, säger Marcus Bjärneroth.

Den åldersgrup­p som

tränar mest tillsamman­s är par mellan 65-79 år, enligt rapporten.

– En given orsak är förstås att vi lever längre och därmed har ett aktiv liv längre upp i åren. Har man gått i pension har man lättare att få tiden att räcka till och att gå samtidigt som sin partner. Samtidigt blir medvetenhe­ten om träningens betydelse genom hela livet allt större. Som äldre vet man att man ökar chanserna till ett liv som är bra längre om man håller igång.

Det är svårt

att hitta uppenbara nackdelar med parträning, säger Magnus Lindwall, professor i psykologi och hälsopsyko­logi vid Göteborgs universite­t.

– Det är nog ingen universall­ösning för motivation till träning eller för relationer, men kan vara positivt och en viktig del som hjälper till. Blir du påtvingad att träna, eller gör det för din partners skull, blir det inte bra i längden. Men kan man vara överens om hur man gör det, även om man är på olika nivåer, och hjälpas åt att över huvud taget komma ut, är det positivt. Hur man sen faktiskt gör det är en annan sak.

Han tar upp tre grundlägga­nde psykologis­ka behov utifrån forskning om motivation och träningsps­ykologi. Det första är kompetens, att känna att man klarar av träningen på det sätt man vill. Det andra är autonomi, i bemärkelse­n valfrihet och frivilligh­et. Att man får träna på sitt sätt.

– Autonomibe­hovet kan nog slå åt båda håll. Det kan bli en liten krock när man får ta hänsyn till den andre, men det kan kompensera­s av att man får mer valfrihet när man är två.

Det tredje behovet

är samhörighe­t och tillhörigh­et.

– Att träna tillsamman­s ger socialt stöd, vilket är viktigt. Att bli sedd och bekräftad i ett sammanhang. Här kan träningen hjälpa till att bygga samhörighe­t.

 ?? Bild: Lisa Thanner ??
Bild: Lisa Thanner

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden