Göteborgs-Posten

Svamptider kräver kunskap

- ulrika. karls so U n@ l r g i p k. sa e Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

Kunskap är det viktigaste i svampskoge­n. ”Vanligast och farligast är att man förväxlar vit flugsvamp med champinjon”, säger svampexper­ten Magnus Neuendorf.

Nu är det svamptider och många ger sig ut för att leta efter det ”gula guldet”, men det finns många fler goda svampar än kantarelle­r att plocka. Dock gäller det att kunna sin sak, för har man riktig otur kan man plocka en oätlig kopia – som kan vara dödlig.

Att gå ut och plocka svamp kan förhoppnin­gsvis resultera i en korg full med svampar. Den som flest suktar efter är nog kantarelle­n. Men skogen är full av andra sorter som man kan äta. I Sverige finns det ungefär 4 500 svamparter, av dem är runt 100 ätliga.

Magnus Neuendorf är en välkänd svampexper­t i Göteborg, det finns inte mycket han inte vet om svampar. Han har några egna favoriter i svampskoge­n.

– Den absolut bästa svampen är karljohan, sen kantarelle­r. Det finns också ett tiotal goda kremlor. Även blodriskan är god.

Att folk har kantarelle­n som en stor favorit är han medveten om. Den dyker upp redan vid midsommar och finns i skogen till den första frosten kommer. Men var hittas det gula guldet?

Jo, börja leta i björkhagar, ekhagar, i barrskog och där det finns lövträd är expertens tips.

– Om man hittar ett bra svampställ­e kan man vara säker på att hitta dem på samma ställe varje år, så håll fast vid det.

Om drygt en vecka kommer det att finnas rikligt med kantarelle­r, men om det blir ett karljohanå­r är för tidigt att säga än.

Men det finns svampar som absolut inte ska ätas, och som kan göra dig riktigt sjuk, eller till och med ta livet av dig.

– Av de 4 500 sorter som finns är drygt 50 giftsvampa­r, och en handfull är dödliga.

Giftsvampa­rna ger olika symptom. Av vissa blir man sjuk med illamående och man kan få kraftig diarré som kan göra att man behöver dropp. Men svamparna angriper inga vitala organ.

De farligaste svamparna i den svenska skogen är vit flugsvamp, lömsk flugsvamp och toppig giftspindl­ing. Och de är riktigt lömska för det tar några dagar innan man blir sjuk, så alla kopplar inte ihop problemen med svampätnin­gen, menar Magnus Neuendorf.

– När det gäller toppig giftspindl­ing märker man inte av den direkt, utan efter fem till sju dagar, då är skadorna beständiga. Då behöver man ett njurbyte eller livslång dialys.

Levern skadas av den vita och den lömska flugsvampe­n och alla de tre svamparna kan vara dödliga, om man inte får läkarvård snabbt.

– Vanligast och farligast är att man förväxlar vit flugsvamp med champinjon. Vit flugsvamp orsakar flest förgiftnin­gar. Den har en vit öppen strumpa vid foten, det har inte champinjon­er.

Är man osäker eller orolig för att man fått i sig en giftig svamp är det till gift informatio­nscentrale­n man ska ringa. Johanna Nordmark Grass, överläkare på giftinform­ations centralen, berätta ratt de hittills i år har de tagit emot 483 svamprelat­erade samtal. Men det är i september det kommer flest.

– Samtalen kan handla om folk som ätit svamp och mår dåligt, de frågar om de kan äta svampen, eller är oroliga att ett barn ätit svamp i skogen. Men det bästa att ringa oss innan man äter svamp man är osäker på.

Hon berättar också att folk från andra länder är överrepres­enterade när det gäller förgiftnin­g av vit flugsvamp i Sverige, då de misstar den för ätlig.

När ska man söka vård?

– Om man ätit svamp och blir osäker, får kräkningar och diarré mer än sex timmar efter man ätit den, då ska man ringa till oss för råd.

Att folk dör av att äta giftig svamp är väldigt ovanligt, men det händer, berättar hon.

Vill man lära sig mer om svamp, kan man besöka Botaniskas svamputstä­llning mellan 5 till 9 september. Då kan man få se, känna och lukta på riktiga svampar och få veta vilka som är ätliga och inte.

Av de 4 500 sorter som finns är drygt 50 giftsvampa­r Magnus Neuendorf

 ?? Bild: Botaniska trädgården ?? Magnus Neuendorf, svampexper­t.
Bild: Botaniska trädgården Magnus Neuendorf, svampexper­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden