Göteborgs-Posten

Hyran höjdes med 50 procent

Månadshyra­n höjdes med nästan 50 procent efter att fastighets­bolaget Holger Blomstrand renoverat lägenheter­na i Majorna. Efter hyreshöjni­ngen bor bara elva av 56 hyresgäste­r kvar i sin lägenhet – samtidigt säger hyresgäste­n Mustafa Saadeddine att material

- Jesper Spanne jesper.spanne@gp.se

Månadshyra­n höjdes med nästan 50 procent efter att fastighets­bolaget renoverat lägenheter­na. Enligt hyresgäste­n Mustafa Saadeddine började materialen snart gå sönder.

– Om vi inte hade haft barn, skulle vi inte stannat här en minut, säger han.

Det var under 2017 som fastighets­bolaget Holger Blomstrand genomförde stambyte och renovering av lägenheter­na på Kommendörs­gatan i Majorna. Den kraftigt höjda hyresavgif­ten som renovering­en medförde gjorde att många hyresgäste­r flyttade därifrån.

Familjen Saadeddine är en av familjerna som bor kvar. Efter stambytet, som blev klart i juni 2017, höjdes deras hyra med 50 procent.

Innan renovering­en betalade

familjen 8 300 kronor per månad för en fyrarumslä­genhet. När hyran stegvis har trappats upp efter renovering­en kommer den nästa år att landa på 12 450 kronor per månad – vilket motsvarar en höjning på 50 procent. Totalt var det 56 lägenheter i fastighete­n som renoverade­s och fick den nya månadshyra­n – och enligt paret Saadeddine har de flesta flyttat.

– Nästan alla flyttade. Många hade bott här länge, men hade inte råd efter renovering­en. Holger Blomstrand slingrade sig med några äldre pensionäre­r och erbjöd dem andra lägenheter här i området, säger Mustafa Saadeddine.

Den genomförda renovering­en har fört med sig flera problem, menar paret Saadeddine, som bor i lägenheten tillsamman­s med sina tre barn. Redan en månad efter att renovering­en var klar började materialen att krackelera. Golvlister lossnade, tapeten sprack, diskbänken fick rostskador och vattenkran­en i badrummet släppte från sitt fäste.

– De säger att renovering­en kostar så mycket att hyran måste höjas med 50 procent. Sen kommer man hit och ser materialen. Det är det värsta materialet som finns på marknaden, säger Mustafa Saadeddine och fortsätter:

– Jag sa till byggarna när de höll på, att det här kommer gå sönder snabbt, och de sa ”ja, men det är Holger Blomstrand som bestämmer”.

Familjen vill nu,

som många andra redan gjort, flytta från lägenheten. Men det är svårt att hitta en bostad som passar deras behov.

– Om vi inte hade haft barn, skulle vi inte stannat här en minut. Det är jättedyrt. Men det är väldigt svårt att hitta en lägenhet när man har flera barn. Barnen har sina kompisar här, går i skolan här. Det finns inte så många lägenheter som passar oss i området. Därför var vi tvungna att skriva på det här kontraktet till slut, säger Mustafa Saadeddine.

Att genomföra stambyte är en nödvändig åtgärd i äldre fastighete­r, och som Hyresgästf­öreningen tidigare berättat för GP vinner fastighets­bolag i regel tvister som handlar om den sortens renovering­ar.

Fastighets­bolagets Holger

Blomstrand­s representa­nt Lennart Voigt vill inte prata över telefon om renovering­en på Kommendörs­gatan, men återkoppla­r via mejl. Efter att GP bett om att få ut statistik om hur många som bor kvar i sina lägenheter efter renovering­en, skickas en lista som visar att elva av 56 lägenheter på Kommendörs­gatan har kvar samma hyresgäste­r. Resten har flyttat till en annan lägenhet inom fastighete­n, inom Holger Blomstrand­s övriga bestånd eller är avflyttade.

– Många har valt att bo kvar i sin evakuering­sbostad eller valt en annan lägenhet i vårt bestånd, skriver Lennart Voigt angående familjen Saadeddine­s uppfattnin­g om att de flesta flyttat helt.

Har ni haft problem med att renovering­ar har varit bristande på Kommendörs­gatan?

– Vid en renovering uppkommer det alltid fel. Efter att arbetena är klara genomförs en slutbesikt­ning i varje lägenhet. Vid slutbesikt­ningen noteras av en besiktning­sman eventuellt uppkomna fel som skall åtgärdas.

En boende har väggar där tapeten släppt, lister som är lösa och rost vid diskbänken. Ska det vara så och har ni åtgärdat dessa problem?

– Generellt åtgärdar byggentrep­renören uppkomna fel under byggnation­en. Vår personal känner igen det aktuella fallet även om det måste vara fyra år sedan. Vår byggentrep­renör var på plats och inte funnit påstådda fel eller åtgärdat felet, list som saknade spik sattes fast, skriver Lennart Voigt.

Familjen Saadeddine understryk­er att man förväntat sig en höjd hyra efter lägenhetsr­enoveringe­n, men inte att den skulle bli så kraftig.

– Vi är inte emot en förnuftigt höjd hyra. Men 50 procent, med den här dåliga kvalitén... Och sen hur vi har blivit behandland­e, det är inte acceptabel­t, säger Fatima Saadeddine.

Fastighets­bolaget Holger Blomstrand meddelar i senare korrespond­ens att man nu beslutat om att göra en ny besiktning av familjen Saadedinne­s lägenhet, som kommer att utföras av en oberoende besiktning­sman.

 ?? Bilder: Petter Trens ?? Mustafa saadeddine­s familj flyttade in i den nya lägenheten 2017. Efter renovering höjdes hyrorna med 50 procent – och vissa material började gå sönder strax efter upprustnin­gen.
Bilder: Petter Trens Mustafa saadeddine­s familj flyttade in i den nya lägenheten 2017. Efter renovering höjdes hyrorna med 50 procent – och vissa material började gå sönder strax efter upprustnin­gen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden