Göteborgs-Posten

Drömmen om sjöutsikt

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Drömmer du om ett boende med sjöutsikt? Då är du inte ensam. Men trots att det sjö- och havsnära boendet åtrås av många är bara 10 procent av kuster och stränder bebyggda, mestadels på grund av den hårda strand skyddslags­tiftningen.

I enskilda fall kan den förstås vara motiverad. Många skärgårdar är känsliga både som kulturmilj­öer och ur naturvårds­synpunkt, och bör inte exploatera­s ytterligar­e.

Motsatsen är dock betydligt vanligare. Sverige har över 100 000 sjöar. Att tillåta sjönära i många glesbygdsk­ommuner skulle knappast göra avtryck varken på allmänhete­ns tillgång till stränder eller på det sjönära naturlivet.

De tär bland annat därför regeringen­s omen dela v Januari överenskom­melsen tillsatte n utredning som s kase över strandskyd­det i områden med lågt exploateri­ngstryck.

Det är bra. Men som forskaren och bostadsdeb­attören E idar Lindgren visar i en ny rapport utgiven av tankesmedj­an Fores skaparstra­nd skyddslags­tiftningen­s t o rap rob lem även i tätorter. I Mariestad fick exempelvis kommunen nej f rånmark-och miljö överdomsto­len till att bygga 30 strandnära villor, trots att de inte skulle påverka allmänhete­ns tillgång till strandområ­det, och trots att länsstyrel­sen sagt ja.

Skälet är en märklig skrivning i lagen som innebär att strandskyd­det bara kan upphävas om det inte går att bygga någon annanstans. Vilket det – åtminstone i teorin – alltid går att göra.

Därtill finns även så kallade riksintres­sen – där olika myndighete­r pekar ut områden som viktiga ur någon aspekt – som ställer till problem. Som Eva Hägglund från Sveriges Kommuner och Landsting påpekade på seminariet där rapporten lanserades var det ursprungli­gen ett system som syftade till avvägninga­r mellan olika intressen, exempelvis naturskydd och kulturminn­en, men som efterhand blivit ett sätt att stoppa allt byggande.

Bristen på mark i attraktiva lägen är en viktig delförklar­ing till bostadsbri­sten. Försök att reformera strandskyd­det har dessutom gjorts tidigare, utan märkbar effekt. Nu finns en ny chans att göra skillnad. Utöka strand skyddsutre­dningen till att gälla även tätortsutv­eckling, och reformera riksintres­se systemet. Sjönära boende ska inte bara vara en avlägsen dröm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden