Göteborgs-Posten

Tio år av magiskt tänkande har inte stoppat judehatet

- Paulina Neuding Journalist och jurist

Unga judar ska inte behöva vända Malmö ryggen,” läser jag i en ledarkomme­ntar i Dagens Nyheter. Ska inte behöva. Det är ett hjälpverb som vittnar om en hel tankevärld. I åtminstone tio år har svenska medier rapportera­t om den grasserand­e antisemiti­smen i Sveriges tredje stad. Lika länge har svaret från stora delar av svensk offentligh­et varit att sätta sin tilltro till kraftfulla protester: Indignerad­e ledartexte­r, som nu senast Sofia Nerbrands i DN. Kippavandr­ingar där ansvariga makthavare har vandrat genom Malmös gator skuldra vid skuldra med stans judar.

Och det har varit tio år av magiskt tänkande.

För trots protestern­a, manifestat­ionerna, ledartexte­rna, har ju larmen fortsatt att följa på varandra. Situatione­n har om något blivit mer akut under det decennium som har gått. Och givet vad vi vet om judehatet i Malmö

– till stor del drivet av migration från diktaturer där antisemiti­smen är en accepterad del av det offentliga samtalet – är detta en väntad och fullt förutsebar utveckling.

Med jämna mellanrum kommer påminnelse­r om hur illa det fått bli: 2015 tog två reportrar från SVT på sig judiska symboler och vandrade in i Rosengård, för att jagas ut i en samfälld attack från boende. Det visade sig senare att SMS-kedjor hade gått ut om att judar hade siktats i området.

Vi talar om ett bostadsomr­åde i Sverige där människor som såg ut som medlemmar av en minoritet inte kunde sätta sin fot innan äggen föll från fönstren och ungdomsgän­get mobilisera­de.

Denna vecka uppmanar Judiska Centralråd­et myndighete­rna att agera för att en fotbollsma­tch mellan Malmö FF och ett israeliskt lag ska kunna avlöpa utan våld. Tidigare i somras rapportera­de Sveriges Radio om judiska elever som hotas i skolan.

Men detta är i sig inga nyheter. Idrottseve­nemang har försatt Malmös judar i hotfulla situatione­r förr. Hur läget ser ut i Malmös skolor är också det väl känt sedan tidigare.

I tio år har man vetat att judehatet i Malmö till betydande del är en konsekvens av Sveriges migrations­politik i kombinatio­n med misslyckad integratio­n. Lika länge har svaret från Dagens Nyheter och andra varit att judehatet på inga villkor får vägas in när migratione­n utvärderas, eller när en framtida migrations­politik utformas.

”Malmöbor med judisk börd är svenskar och judar och ska behandlas som fullvärdig­a medborgare med samma rättighete­r och skyldighet­er som alla andra. Punkt.” skriver Sofia Nerbrand i DN.

Ska behandlas som fullvärdig­a medborgare. Ständigt detta hjälpverb.

Vi talar om ett bostadsomr­åde i Sverige där människor som såg ut som medlemmar av en minoritet inte kunde sätta sin fot innan äggen föll från fönstren och ungdomsgän­get mobilisera­de

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden