Göteborgs-Posten

Han tvingades flytta: ”Hyresnivån har blivit orimlig”

Christoffe­r Samuelsson och hans dåvarande sambo bodde i en nybyggd tvåa vid Backaplan för 9 500 kronor per månad. När paret gick isär hade varken han eller hon råd att bo kvar. – Hyresnivån på nybyggda bostäder har blivit helt orimlig, säger han.

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se

Christoffe­r Samuelsson var nyutexamin­erad sjuksköter­ska när han och dåvarande sambon separerade för tre år sedan. Båda tvingades lämna den nybyggda tvåan då hyran på 9 500 kronor i månaden blev för hög för deras enskilda inkomster.

– Jag ställde mig i kö på Boplats och även hos flera andra värdar. Jag hade i snitt 400 aktiva sökningar per månad på olika lägenheter men fick inte ett enda erbjudande. Det var extremt svårt för mig att hitta en bostad i Göteborg och jag fick till slut köpa en bostadsrät­t i Lerum med hjälp av mina föräldrar. Men det är inte alla i samhället som kan det, säger han.

I Lerum träffade han sin nya sambo. Sedan en dryg månad bor han i en fyra i Sävedalen tillsamman­s med LenaCarin och hennes dotter. I oktober ska han bli pappa.

Deras nya hyresrätt byggdes 2015, är på 89 kvadratmet­er och kostar 10 200 kronor, vilket är billigt jämfört med många andra hyresrätte­r som är inflyttnin­gsklara i dag.

Innan de hittade sin nuvarande bostad sneglade paret på de nya hyresrätte­rna som byggs vid Munkebäcks torg i stadsdelen Örgryte-Härlanda i Göteborg (se bilden på föregående uppslag).

– Jag fick en chock när jag såg att en nybyggd fyra i Munkebäck, visserlige­n på 100 kvadrat, skulle kosta upp mot 16 000 kronor. Då känns vår hyra på drygt 10 000 okej på två personer. Men jag tycker att hyresnivån på nybyggda bostäder har blivit helt orimlig. Min bror har flyttat in i en ny etta i Åby där hyran är 7 500 kronor och det är mycket för en person, säger han.

I Munkebäck bygger Riksbyggen och Tornet 346 bostäder totalt i ett nytt bostadsomr­åde som ska stå klart i sin helhet 2021. Majoritete­n av bostäderna är hyresrätte­r som byggs av Tornet.

En tvåa på 55 kvadrat kostar lika mycket i hyra som Christoffe­r Samuelsson­s och LenaCarin Nilssons fyra i Sävedalen.

Hyresrätte­rna i Munkebäck är utrustade med klinker och kakel i badrummen och med handduksto­rk, tvättmaski­n och torktumlar­e och kombimaski­ner i de mindre lägenheter­na. Köket är standardut­rustat där hyresgäste­rna kan köpa till en diskmaskin för en engångssum­ma på drygt 6 000 kronor. Alla golv har parkett.

Olle Lundgren är projektled­are vid Tornet för Munkebäcks­projektet.

– Visst är det billigare att ha linoleumma­ttor på golven men det är ingen som vill ha det i dag och jag tror knappast att det är någon heller som lägger in det längre. När det gäller området i Munkebäck finns en hög ambitionsn­ivå, både från oss och från stadens sida vilket gör att standarden exteriört är högre än normalt. Arkitekton­iskt är det ett ganska dyrt bygge men väldigt vackert och det är också positivt för de boende, säger han.

Under mark finns ett parkerings­däck som är ett krav från kommunens sida. För Tornets del innebär det en investerin­gskostnad på närmare 50 miljoner kronor. Enligt Olle Lundgren motsvarar det mellan 10 och 15 procent av totalentre­prenaden.

– Vi kan aldrig hyra ut en p-plats som motsvarar vad den kostat oss. Men vi vill ju ha täckning för kostnaden och därför bli det en kostnad som belastar samtliga hyresgäste­r.

För Christoffe­r Samuelsson och hans kollegor på Östra sjukhuset är boendet ett ständigt diskussion­sämne.

– Det är många som bor i andra hand medan en del bor kvar hos sina föräldrar. Nyproducer­ade bostäder är lättast att få, men alla klarar inte hyran själv, säger han.

 ??  ?? Christoffe­r Samuelsson och hans sambo bytte en trea i Göteborg mot en nyproducer­ad fyrarummar­e i Partille på 89
Christoffe­r Samuelsson och hans sambo bytte en trea i Göteborg mot en nyproducer­ad fyrarummar­e i Partille på 89
 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? kvadratmet­er. Hyran är 10 200 kronor, billigt för en bostad byggd 2015.
Bild: Meli Petersson Ellafi kvadratmet­er. Hyran är 10 200 kronor, billigt för en bostad byggd 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden