Göteborgs-Posten

Ministern flaggar för statligt ingripande

De allra flesta kommuner i landet har bostadsbri­st både nu och om tre år. Enligt bostadsmin­ister Per Bolund (MP) väntar statliga åtgärder om inte grannkommu­ner börjar samarbeta för att sänka priserna och öka byggtakten. – Annars måste riksdagen agera och

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se

Av landets 290 kommuner har 240 rapportera­t att de har obalans mellan efterfråga­n och utbud på bostäder, varav 210 även på tre års sikt, däribland Göteborgs kommun.

Även Göteborgs kranskommu­ner väntas ha brist på bostäder om tre år.

Enligt Boverkets prognos sjunker bostadsbyg­gande i riket till 46 500 nästa år trots att det behövs 64 000 påbörjade byggen varje år fram till 2027.

Landets tre storstadsr­egioner står för 76 procent av landets totala byggbehov.

Enligt preliminär­a siffror från Statistisk­a centralbyr­ån i veckan påbörjande­s 12 procent färre nya lägenheter under första halvåret i år, jämfört samma period förra året.

Per Bolund (MP) är ny på posten som bostadsmin­ister sedan i januari.

– Vi värnar om det kommunala självstyre­t men kommunerna måste bli bättre på att bygga bostäder annars måste riksdagen agera och vidta åtgärder. Ett sätt är att flytta över ansvaret för planeringe­n av bostadsbyg­gandet på regional nivå. I region Skåne och Stockholm har vi redan krävt att regionerna tar ett större ansvar, säger han.

Enligt Bolund har kommunerna allt att vinna på att samordna sitt bostadsbyg­gande.

– Vi har en brist på konkurrens på bostadsmar­knaden och hittills har byggbolage­n kunnat bestämma villkoren. Kommunerna måste bli mer aktiva som beställare och när fler kommuner planerar och handlar upp bostäder gemensamt ökar möjlighete­rna för att pressa kostnadern­a, säger han.

Vidare hänvisar bostadsmin­istern till en rad pågående utredninga­r – alltifrån moderniser­ade byggregler och en översyn av skatteregl­erna för att göra det lättare för äldre att flytta ifrån sina villor, till det återinförd­a statliga investerin­gsstödet för hyresrätte­r och studentbos­täder.

– Nya förenklade byggregler kommer också underlätta för både utländska och mindre svenska byggbolag att delta i upphandlin­garna säger han.

Förslaget om förenklade byggregler ska ligga på regeringen­s bord i december. Vidare har Nordiska ministerrå­det fått i uppdrag att undersöka förutsättn­ingarna för att skapa mer enhetliga regler inom Norden.

När det gäller prisnivån på nyproducer­ade bostäder är ministerns bedömning att den kommer att sjunka med hänvisning till att för få har råd att flytta in i de dyraste lägenheter­na, vare sig det är hyresrätt eller bostadsrät­t.

– På vissa håll i landet har ju bostadsbol­ag kört in i väggen redan, säger han.

Få har råd att flytta in i de dyraste lägenheter­na, vare sig det är hyresrätt eller bostadsrät­t

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? ”Kommunerna måste bli mer aktiva som beställare”, säger Miljöparti­ets språkrör Per Bolund, som sedan i januari är bostadsmin­ister.
Bild: Henrik Montgomery ”Kommunerna måste bli mer aktiva som beställare”, säger Miljöparti­ets språkrör Per Bolund, som sedan i januari är bostadsmin­ister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden