Göteborgs-Posten

Tjörnbron stängs av flera nätter under hösten

Underhålls­arbetet på Tjörnbron är gång igen efter sommaruppe­hållet. I år ska 14 av brons orange kablar bytas ut, men arbetet har tagit längre tid än beräknat och bara tre har ersatts hittills.

- Ulla Sundström ulla.sundström@gp.se

Den snart 40 år gamla brons snedkablar har blivit för gamla och samtliga 64 ska bytas ut. I år är det tänkt att 14 av dem ska ersättas, hälften skulle bytts ut under våren och försommare­n, men hittills har man bara hunnit med tre.

– Det blir en intensiv höst, vi har förhoppnin­gar om att vi ska hinna med alla före årsskiftet men det kan bli kritiskt med tanke på vädret, det blir ju inte bättre på hösten, säger projektled­aren Conny Eriksson.

Vad beror det på att ni bara hunnit byta tre under våren?

– Det är ett tekniskt komplicera­t arbete, 2015 byttes två av kablarna längst ned, men de vi byter nu är både längre och tyngre. Den längsta är 140 meter och väger 14 ton.

Arbetet sker nattetid och av säkerhetss­käl stängs bron av när en kabel är nedmontera­d. Eftersom det är fler kablar som ska bytas ut i höst kommer bron att stängas av fler nätter i höst än under våren.

Det var under en inspektion 2013 som det upptäcktes att kablarna hade börjat rosta, nu byts de ut för undvika akuta fel.

Normalt är högsta

hastighet på bron 70 kilometer i timmen, men under arbetsperi­oden sänks hastighets­begränsnin­gen till 50 kilometer i timmen.

Ett körfält är avstängt, vilket innebär ett körfält i vardera riktningen under dagtid. Under vissa nätter är endast ett körfält öppet och trafiken leds med flaggvakt.

Enstaka nätter stängs bron för all trafik. Då leds trafiken via väg 770, färjeled över Svanesund och vidare på väg 734 till väg 160.

Utryckning­sfordon samt gångoch cykeltrafi­k kommer alltid att kunna passera arbetsområ­det.

Arbetet pågår som längst till den 31 december. Nästa år blir det ett uppehåll i arbetet som kommer att fortsätta först 2021.

Tjörnbron invigdes 1981 och var en av de första i sitt slag. Den ersatte Almöbron som rasade året innan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden