Göteborgs-Posten

Anställd vid gränspolis­en: Det är som ett öppet såll

Tjänstemän inom gränspolis­en beskriver sin arbetsplat­s som kaotisk. I vintras riktade EU stark kritik mot den svenska gränskontr­ollen, men många problem kvarstår.

- Carl Cato TT

De är för få, de saknar relevant kompetens och ledningen är bristande. I en EU-rapport från i vintras kritiserad­es den svenska gränspolis­en. Gränskontr­ollerna på flygplatse­n Arlanda utanför Stockholm fick hård kritik. Enligt en gränskontr­olltjänste­man på Arlanda som TT har talat med har situatione­n inte förbättrat­s.

– Det händer att vi ringer poliserna och så säger de ”kolla med din kollega, det här kan ni bättre än oss”. Det är jättejobbi­gt när de som man ska luta sig mot inte har kompetens i dokumentfr­ågor och gränskunsk­ap, säger en tjänsteman­nen, som vill vara anonym.

Tjänsteman­nen beskriver

situatione­n som kaotisk och säger att det råder en kronisk brist på personal.

– Det drabbar passagerar­na och det drabbar alla andra också, för det blir en dålig gränskontr­oll.

I februari kommentera­de gränspolis­ens nationelle chef Patrik Engström situatione­n, som han då beskrev som allvarlig. Han menade att fler än 500 personer, både poliser och civila, behövdes för att nå en tillfredss­tällande bemanning inom gränspolis­en.

Sedan årsskiftet har

runt 100 personer rekryterat­s till gränspolis­en i hela landet. Enligt Patrik Engström kommer stora rekryterin­gar att ske under de kommande två-tre åren, förutsatt att pengar finns.

– Innan man kan ta in flera hundra nya medarbetar­e måste man bygga upp en struktur för att ta hand om dem och det är det arbetet som vi har ägnat åt oss nu, säger han.

En annan tjänsteman inom gränspolis­en är starkt kritisk till bristen på kompetens hos ledningen och säger till TT:

– Om man har chefer som inte ens är gränskontr­ollutbilda­de, hur ska man då få svar i arbetet?

Samtliga gruppchefe­r i gränskontr­ollen i Stockholm har gått den grundlägga­nde utbildning­en, men chefer högre upp i hierarkin saknar gränsutbil­dningen.

Kan man lita på att personer som inte ska in i Sverige stoppas vid gränsen?

– Om förutsättn­ingarna finns att upptäcka dem, då kommer de att upptäckas. Om det finns någonting som vi kan identifier­a de personerna på så hittar vi dem, säger Patrik Engström.

En av TT:s uppgiftslä­mnare ger en annan bild av läget vid gränskontr­ollen på Arlanda.

– Det är som ett öppet såll. Jag vet att det stämplas fel. Det är slarvigt och det är mycket som inte fungerar. Det är ingen ordning alls i den gränskontr­ollen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden