Göteborgs-Posten

Oro för recession präglar G7-mötet

Den ökade protektion­ismen utmålas som ett allvarligt hot mot världsekon­omin vid G7-mötet i Frankrike. Enligt värdlandet­s president Emmanuel Macron behöver Europa åtgärder för en nystart i ekonomin.

- TT-AFP-Reuters

Macron bjöd sin amerikansk­e motpart Donald Trump på en oplanerad lunch i Biarritz inför G7-mötet i vad som sågs som ett försök att minska spänningar­na mellan länderna och få en bra start på mötet. Trump hade dagen innan återupprep­at hotet om att införa tullar på franska viner, som motåtgärd till att Frankrike lagstiftat om en digitalska­tt för amerikansk­a företag som Google och Facebook. Till journalist­er sade Macron att Trump är ”en väldigt speciell gäst” och att de skulle diskutera en rad frågor, bland annat det omstridda kärnenergi­avtalet med Iran.

Men G7-mötet överskugga­s

av en ökad protektion­ism i världen och införandet av handelstul­lar. EU:s permanente rådsordför­ande Donald Tusk varnade för att Trumps upptrappad­e handelskon­flikt med Kina och Europa skulle kunna leda till en global nedgång i ekonomin.

– Handelskri­g leder till recession medan handelsavt­al stärker ekonomin, sade han.

Macron sade att hans mål var att övertyga deltagarna på mötet om att alla förlorar på handelsoro­n. Han efterlyste bland annat skattesänk­ningar för att få igång ekonomin.

– Särskilt när det gäller Europa så behöver vi nya åtgärder för att ge ekonomin en nystart, sade han.

Vid tredagarsm­ötet

i Biarritz deltar de ekonomiska jättarna USA, Frankrike, Storbritan­nien, Japan, Tyskland, Italien och Kanada. EU deltar också i mötet liksom ledare från enskilda länder runt om i världen som Macron har bjudit in.

Storbritan­nien företräds av den nye brittiske premiärmin­istern Boris Johnson. Han uttryckte sin oro för den upptrappad­e handelskon­flikten mellan USA och Kina när han anlände till mötet.

– De som stöder tullarna riskerar att få skulden för nedgången i den globala ekonomin. Det här är inte rätt sätt att gå fram, sade han.

Förra årets

G7-möte i Kanada slutade med att Donald Trump lämnade mötet i vredesmod och vägrade skriva under en gemensam kommuniké. Macron har därför valt att lägga ribban lågt och ändrat formen för mötet, bland annat genom att slopa kommunikén och bjuda in företrädar­e från andra länder och från civilsamhä­llet.

Trump har föreslagit att Ryssland åter ska få bli ett av länderna i gruppen, men det har avvisats av bland andra Tyskland, Frankrike och Storbritan­nien med anledning av Rysslands annekterin­g av Krim 2014.

Förutom ekonomin kommer G7-mötet att handla om klimatet och åtgärder för att till exempel minska skogsbränd­erna i Amazonas.

Kärnenergi­avtalet med Iran

är ett annat aktuellt och omstritt ämne. Dessutom vill Macron att ledarna för de olika länderna ska diskutera frågor kring demokrati, jämställdh­et och utbildning.

 ?? Bild: Markus Schreiber ?? Mäktig kvintett. stats- och regeringsc­heferna Boris Johnson, angela Merkel, Emmanuel Macron, giuseppe Conte och Eu:s rådsordför­ande donald tusk inför mötet.
Bild: Markus Schreiber Mäktig kvintett. stats- och regeringsc­heferna Boris Johnson, angela Merkel, Emmanuel Macron, giuseppe Conte och Eu:s rådsordför­ande donald tusk inför mötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden