Göteborgs-Posten

Våldet trappas upp igen – tårgas mot demonstran­ter

De protestera­nde i Hongkong möttes av batonger och tårgas i nya sammandrab­bningar med polisen i går. Demonstran­terna svarade med ett bombardema­ng av flaskor och bambukäppa­r. – Fredliga medel kommer inte att lösa problemen, säger en av deltagarna.

- TT-Reuters-AFP

Detta uppges vara första gången på tio dagar som polisen använt tårgas mot demonstran­terna i Hongkong. Efter en period av relativt lugn tycks orolighete­rna nu vara på väg att eskalera igen.

Tusentals deltagare,

en del av dem iförda gasmasker, marscherad­e på lördagen genom stadsdelen Kwun Tong innan de stoppades av kravallpol­iser utrustade med sköldar och batonger. En del demonstran­ter sköt stenar med slangbello­r mot polisen, som svarade med pepparspre­j.

– Jag har förstått att problemen inte kommer att lösas med fredliga medel. Regeringen lyssnar inte på sådant. Om jag blir gripen är det för att jag kommer hit och förespråka­r rättvisa, säger den 19-årige studenten Ryan, som bara vill uppge sitt förnamn.

Medan skymningen föll

i Hongkong började en del demonstran­ter göra sig redo för nya sammandrab­bningar genom att riva upp gatstenar och bygga barriärer ett par hundra meter bort från polisen.

– Regeringen har valt bort kommunikat­ion med de protestera­nde som ett sätt att lösa problemen. Jag ser ingen framtid under den här regimen, säger deltagaren Lueng som förklaring till att han valt att långsamt förflytta sig längst fram i leden.

Även en del äldre deltar i protestern­a, som 65-årige Dee Cheung:

– Ungdomarna som ger sig ut sätter sin framtid på spel. Vi måste fundera över varför de gör det, säger han.

Hongkong skakas sedan

flera månader tillbaka av gatuprotes­ter mot regimen i Peking. De uppges vara de största sedan regionen lämnades över från britterna till Kina 1997.

Ursprunget var att demonstran­terna ville stoppa ett lagförslag som skulle tillåta utlämning av misstänkta brottsling­ar från Hongkong till Fastlandsk­ina.

I juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslag­et. Protestern­a har sedan dess kommit att handla mer generellt om Pekings ökade inblandnin­g i regionen.

Fyra tunnelbane­stationer stängdes i Hongkong under dagen för att sätta käppar i hjulet för protestmar­schen i Kwun Tong – men tusentals tog sig dit och tågade ändå.

Somliga satte sig på marken direkt vid tunnelbane­nedgångarn­a för att hindra själva grindarna att stängas. Många riktade sig ilska direkt mot tågbolaget och kallade åtgärden ”orimlig”. ”Skäms på er, MTR”, löd ropen.

Bakgrunden till de

stängda stationern­a är att MTR fått skarp kritik i kinesiska medier, inklusive kommunistp­artiets organ, för att man tillåter demonstran­ter att komma undan efter sammandrab­bningar med polisen. Bolaget uppger att man fått ett åläggande att hindra demonstran­ter från att störa trafiken.

Fyra tunnelbane­stationer stängdes för att försvåra för protestmar­schen

 ?? Bild: Vincent Yu ?? gårdagens protester i Hongkong blev de våldsammas­te på länge.
Bild: Vincent Yu gårdagens protester i Hongkong blev de våldsammas­te på länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden