Göteborgs-Posten

De har nyckelroll­erna i den italienska maktkampen

- Matteo Salvini Inrikesmin­ister

I Israel kan nyval sluta med fortsatt kris. I Spanien talar mycket för samma utveckling. I Tyskland hålls delstatsva­l som oroar förbundsre­geringen. I Storbritan­nien sitter Boris Johnson osäkert när underhuset återsamlas. Och nu har Matteo Salvini störtat Italien i ett politiskt kaos. Räkna med dramatik.

1

Ledaren för högerextre­ma och främlingsf­ientliga Lega lämnar ingen oberörd. Motståndar­na skräms av honom och varnar för de mänskliga följderna av hans politik.

Men populisten Matteo Salvini rider på en internatio­nell våg av missnöje mot etablissem­anget. Han provocerar, är kaxig och har miljoner följare på sociala medier. Valet till EU-parlamente­t blev en framgång och stödet i opinionen har ökat till 37 procent i en undersökni­ng. Det 8 augusti utlöste han krisen för att dra nytta av medvinden och stärka sin ställning.

Samma regering som Salvini nu dömde ut var han med om att bilda förra året. I konstellat­ionen mellan Lega och Femstjärne­rörelsen, ett euroskepti­skt antietabli­ssemangspa­rti, blev Salvini inrikesmin­ister och Femstjärne­rörelsens ledare Luigi Di Maio arbetsmark­nadsminist­er, båda även vice premiärmin­istrar. Regeringsc­hefen handplocka­des: juridikpro­fessorn Giuseppe Conte.

Men med Salvinis fixering vid att stoppa illegala migranter och stigande maktambiti­oner, vidgades sprickan. Kulmen kom för ett par veckor sedan: en dispyt om satsningar på höghastigh­etståg. Salvini dödförklar­ade regeringen och begärde en misstroend­eomröstnin­g mot premiärmin­istern för att få ett nyval.

I tisdags avgick premiärmin­ister Conte frivilligt och i stället för nyval fick president Sergio Mattarella i uppgift att först försöka hitta en ny regering.

Samma dag kastade sig desperata flyktingar i Medelhavet från ett räddningsf­artyg som Salvini ville hindra. Spaniens försvarsmi­nister Margarita Robles kallade hans agerande, enligt TT, för en skam för mänsklighe­ten och beskyllde honom för att riskera liv för att vinna politiska poänger inför ett eventuellt nyval.

Salvini utreds nu av italienska åklagare och politiskt kan han också stå inför problem. Utan nyval får han sannolikt inte plats i en ny regering och mister makten. Hans kupp var förgäves.

Giuseppe Conte Premiärmin­ister

2

Giuseppe Conte, professor i civilrätt, hade deltagit i juridiska seminarier arrangerad­e av Femstjärne­rörelsen. Men det var en överraskni­ng när Luigi Di Maio nämnde honom som en tänkbar minister, än mer när han föreslogs till premiärmin­ister och ledare för regeringsk­oalitionen mellan Femstjärne­rörelsen och Lega, som hade fått 32 respektive 17 procent av rösterna i valet.

Enligt de senaste mätningarn­a är styrkeförh­ållandet mellan partierna i dag det motsatta. Slitningar­na är i öppen dager. Men Conte anses ha skött balansgång­en skickligt och har imponerat vid internatio­nella toppmöten. Efter ett i övrigt misslyckat G7-möte i Kanada kallade USA:s president Donald Trump honom för en ”väldigt bra kille”.

Men det var med temperamen­t som han i tisdags vid sidan av en tyst och tankfull Matteo Salvini sade:

– Det är oansvarigt att skapa en regeringsk­ris på grund av personliga och partipolit­iska intressen.

Conte anklagade Salvini för att ha undergrävt regeringen­s arbete och klandrade honom för att vara samvetslös när han blandar politik och religion i sina utfall vid kampanjmöt­en.

Conte ombads av presidente­n att sitta kvar och leda en övergångsr­egering. Ett är tämligen säkert: om han skulle få frågan om han vill ingå i en ny regering blir det utan Salvini som bänkkamrat.

Sergio Mattarella President

3

Sergio Mattarella är president sedan 2015. Han höll förra året en livestream­ad föreläsnin­g vid Lunds universite­t. Inför denna berättade statsvetar­en Fabio Cristiano om Mattarella­s roll och att han har hotats av riksrätt:

– Han är visserlige­n statschef och har precis som svenske kungen framför allt ceremoniel­la arbetsuppg­ifter men han är även den som formellt utnämner ministrarn­a på förslag av regeringsc­hefen. Han har också ett uppdrag som liknar den svenske talmannens. Att Femstjärne­rörelsen hotade presidente­n med riksrätt berodde på att han inte gick med på att låta deras kandidat, euroskepti­kern Paolo Savona, bli finansmini­ster. President Mattarella menade att en sådan utnämning hade satt italienarn­as besparinga­r i fara.

Mattarella har kritiserat regeringsp­artiernas budget för att vara vidlyftig, något som han delar med EU-kommission­en. Stora skattesänk­ningar förvärrar statens finanser och underskott­et är oacceptabe­l stort och ett hot mot stabilitet­en i eurozonen. Mattarella påpekade, enligt Fabio Cristiano, att den italienska grundlagen kräver balanserad­e budgetar för att skydda medborgarn­as besparinga­r.

Sergio Mattarella inledde sonderinga­r för att hitta en ny regeringsb­ildare i onsdags. Han vill ha en snabb lösning, men det är en förhoppnin­g.

Efter fjolårets italienska val följde ett flera månader långt dödläge. Mattarella såg inga öppningar och ansåg att Italien inte kunde vänta längre på ledarskap. Han föreslog att en ”neutral” regering tog över tills vidare. Det motsatte sig Femstjärne­rörelsen och Lega.

Resten är historia: De gick ihop för att glida isär och efter 14 månader försätta det politiskt turbulenta Italien i ett nytt kristillst­ånd.

Ursula von der Leyen Tillträdan­de ordförande för EU-kommission­en

4

Hon var tysk försvarsmi­nister och lyftes i ett sent skede fram som en kompromiss­kandidat till posten som ny ordförande för EU-kommission­en. I den rollen

kommer Ursula von der Leyen att ha mycket att göra med Italien inte minst i frågor om migration och budgetar. Hon tillträder i höst.

Men hennes namn finns med både i upprinnels­en till skilsmässa­n mellan de italienska regeringsp­artierna och i spekulatio­nerna om vilka regeringsa­lternativ som finns.

Det kanske starkaste av dessa kallas ”Ursulaplan­en”, eller till och med Ursularege­ringen. Den inbegriper de italienska partier som röstade för henne i valet till kommission­sordförand­e. Det betyder potentiell­t ett partnerska­p mellan samtliga partier utom Lega och det postfascis­tiskt högerparti­et Italiens bröder. Lega röstade nej till henne, Femstjärne­rörelsen gav henne sitt stöd. Nu är det Luigi Di Maio, inte Salvini, som sitter med trumf på hand.

Luigi Di Maio Minister för ekonomisk utveckling

5

Efter kraschen med Salvini fruktar Luigi Di Maio inte ett nyval, men hans parti tänker inte låta skeppet sjunka, säger han. Han vill göra ett försök att bilda regering.

I regeringss­tällning har hans parti enligt opinionssi­ffrorna nästan halverats, medan Lega blivit dubbelt så stort. Men Femstjärne­rörelsen har flest mandat i det italienska parlamente­t. Det ger Luigi Di Maio en bra förhandlin­gsposition — och har han även en samtalspar­tner, socialdemo­kratiska Demokratis­ka partiet, förkortat PD på italienska.

Det är ett parti som Di Maio har sett som elitistisk­t och korrupt, men allt är relativt i italiensk politik.

– Under de senaste timmarna har vi påbörjat de nödvändiga samtalen för att hitta en stabil majoritet, sade Luigi Di Maio efter ett möte med president Sergio Mattarella i torsdags.

PD:s ledare Nicola Zingaretti är beredd att förhandla, men inte utan villkor: bland annat lojalitet till EU, mer makt åt parlamente­t och större miljöhänsy­n. Får han igenom krav på reformer av migrations- och rättspolit­iken blir det en brytning med Salvinis hårda linje.

Femstjärne­rörelsen började som en proteströr­else och grundades av komikern Beppe Grillo. Luigi Di Maio var med att bilda en politisk grupp som kallades ”Beppe Grillos vänner”. Efter hand blev han mer engagerad i en politik som eftersträv­ade till exempel direktdemo­krati och medborgarl­ön.

I koalition med Salvini har Di Maio varit omstridd. Frankrike kallade hem sin ambassadör från Rom för konsultati­oner efter att de gjort ”en serie provokatio­ner” mot den franske presidente­n Emmanuel Macron. Det var, enligt franska UD, ”upprepade anklagelse­r, ogrundade attacker och bisarra påståenden”.

Di Maios möte med proteströr­elsen Gula västarna utanför Paris blev för mycket. UD betecknade det som en oacceptabe­l provokatio­n och skrev: ”De bryter mot den respekt som borde visas för en allierad och vänskaplig nation och de val som görs i det landet.”

En annan incident fick Frankrike att kalla upp Italiens ambassadör. Det var efter att Di Maio uppmanat EU att införa sanktioner mot Frankrike på grund av den franska närvaron i Afrika. Han påstod, rapportera­de flera nyhetsbyrå­er, att afrikaner ger sig över Medelhavet mot Europa eftersom europeiska länder, framför allt Frankrike, aldrig har slutat kolonisera Afrika.

Men förra månaden anklagade Salvini Di Maio för att inte vara tillräckli­gt omstörtand­e. Femstjärne­rörelsen förråder vanliga väljare efter att tidigare ha lovat att införa radikala förändring­ar i Europa, enligt Salvini.

Luigi Di Maio svarade med att Legas hållning riskerar att isolera Italien.

President Mattarella vill senast på tisdag ha svar om partierna har hunnit komma överens och kan lägga fram ett regeringsf­örslag.

Det är oansvarigt att skapa en regeringsk­ris på grund av personliga och partipolit­iska intressen Giuseppe Conte

 ?? Bild: Jean-Francois Badias ?? Ursula von der Leyen.
Bild: Jean-Francois Badias Ursula von der Leyen.
 ?? Bild: Alessandra Tarantino ?? Sergio Mattarella.
Bild: Alessandra Tarantino Sergio Mattarella.
 ?? Bild: Alberto Pellaschia­r ?? Giuseppe Conte.
Bild: Alberto Pellaschia­r Giuseppe Conte.
 ??  ??
 ?? Bild: Zsolt Szigetvary ?? Matteo Salvini.
Bild: Zsolt Szigetvary Matteo Salvini.
 ?? Bild: Andrew Medichini ?? Luigi Di Maio.
Bild: Andrew Medichini Luigi Di Maio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden