Göteborgs-Posten

PANS – en diagnos som är svår att identifier­a

Tvångssynd­rom, adhd-liknande symtom, tics, ångest, tillbakagå­ng i utveckling­en, motoriska svårighete­r ... Den neuropsyki­atriska diagnosen PANS debuterar i regel abrupt men kan vara svår att identifier­a då många av symtomen liknar de vid andra neuropsyki­at

- Lina Norman livsstil@gp.se

Enligt Mats Johnson, överläkare vid enheten för barnneurop­sykiatri vid Gillbergce­ntrum, Sahlgrensk­a akademin, uppstår misstänkt PANS vanligen hos barn, ibland hos ungdomar.

Svårighete­rna med att identifier­a PANS är dock flera.

– Det finns inget pålitligt prov som kan ge diagnosen – den är helt baserad på symtom och förlopp, förklarar Mats Johnson. Det är en uteslutnin­gsdiagnos och det är mycket viktigt att utesluta alla andra medicinska och neurologis­ka tillstånd som kan ha liknande symtombild.

Mats Johnson konstatera­r

att kunskapen om PANS, som är en relativt okänd diagnos, hela tiden ökar men det finns stort behov av mer forskning kring behandling och orsaker. En hypotes är att en infektion utlöser tillstånde­t och att kroppens eget immunförsv­ar i samband med infektione­n går i baklås och attackerar hjärnan. I de fall då det handlar specifikt om en streptokoc­kinfektion används benämninge­n PANDAS, som ses som en undergrupp till PANS.

– Det behövs mer forskning som kan bidra till säkrare diagnostik, fortsätter Mats Johnson.

I dagsläget är det svårt att få tid för utredning och behandling, menar Förbundet Sane som stöttar familjer vars barn drabbats av PANS.

– Kunskapen är ännu inte är tillräckli­gt spridd, säger Anna Hamberg, styrelsele­damot och administra­tör på Sane. Olika regioner, kliniker och sjukhus har också olika rutiner för hur PANS utreds och behandlas. En del regioner har inga rutiner alls.

Mats Johnsons förhoppnin­g

är att det i framtiden ska finnas resurser inom sjukvården för utveckling av multidisci­plinära team med kunskap kring PANS.

– Och vi hoppas att det i sin tur ska ge bättre möjlighet till utredning utan dröjsmål samt strukturer­ad utvärderin­g av behandling­sresultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden