Göteborgs-Posten

Maria och Olle ser bara fördelar med att träna ihop

Maria Längfors och Olle Månsson upplever positiva effekter på både relation och vardagsliv när de tränar ihop. – Allt blir så mycket lättare. Träningsmo­tivationen ökar, vi sparar tid, kommer in i samma rytm och får gemensamma upplevelse­r.

- Maria Backman livsstil@gp.se

Tidigare tränade de mest på gym. Men sedan snart två år tillbaka är det främst crossfit som gäller, berättar Maria

Längfors.

– På så sätt får vi med alla delar: simning, löpning, tyngdlyftn­ing, gymnastik…Vi gillar den högintensi­va träningen. Har man kanske bara 30 minuter eller en timme kan man ta ett intensivt kortare träningspa­ss.

Stärks er relation av att träna ihop?

– Ja, det tycker jag. Man får se andra känslor, andra sidor hos den andre när man tränar fysiskt. Att svettas ihop blir en gemensam erfarenhet. Och känslan av att vara slutkörd i kroppen. Det är så häftigt att få dela sådana stunder, och alla upplevelse­r tillsamman­s. När han går bredvid och känner exakt likadant. Dessutom tar man tar med sig den här glädjen hem, förklarar hon.

– Över huvud taget blir allt så mycket lättare. Man unnar den andre tid till träning eftersom man vet hur bra man mår.

Marias bästa tips är kommunikat­ion med partnern.

– Om man tränar flera gånger i veckan har man inte alltid en bra dag. Då behöver man vara tydlig med att ”i dag vill jag inte att du pushar mig.”

Efterhand lär man sig vad den andre behöver. Stötta varandra och utnyttja att ni är två. Det gör det lättare att bli bättre.

Hur gör man

för att inte bli osams? Om den ene kanske är tävlingsmä­nniska? Eller om man tränar på olika nivåer?

– Det kan bli stor skillnad om man kör i par. Män är ofta starkare och snabbare, medan tjejer har andra fördelar som att vi exempelvis ofta är rörligare. Tävlingsin­riktningen är något som framför allt jag har fått jobba med.

Det handlar mycket om att pusha varandra och ha en bra relation, säger hon.

– Man får bestämma innan: i dag vill jag springa på och utmana mig själv. Eller så kan den andre ta på sig en viktväst under löppasset, alternativ­t springa en runda och så hänger man på därefter. Om det är nåt man stör sig på får man prata om det. Annars är det viktigaste att vara stöttande och glada för varandras skull och anpassa sig efter varann. Olle instämmer i att fördelarna överväger.

– Man sparar mycket tid i och med att vi kan träna samtidigt. Man kan planera betydligt lättare. Allt flyter på, helt enkelt. Man kommer in i samma rytm när man tränar och äter ihop. Och så ger det mer effekt på träningen om man tränar med någon, i och med att man kan hjälpa och stötta varandra. Viktigast av allt är nog ändå att motivation­en att träna ökar.

Nackdelar?

– Man ser varann mycket, både hemma och på träning. Fast det är ingen nackdel för vår del.

Det är ganska vanligt att man tränar i par i crossfit, berättar Olle.

– Hur det fungerar har också att göra med hur man själv är. Om båda är tävlingsin­riktade och kan motivera varandra. Vi skiljer oss åt i vissa grenar. I lyft tar hon i lite extra. Vad gäller kondition är hon jättedukti­g och där är det jag som får trycka på lite.

Själva ser de

bara fördelar för förhålland­et. – Vi synkar vår vardag, det är ett bra sätt att umgås och öppnar upp för nya konversati­oner. Dessutom blir det roligare och större utbud när vi ska resa.

Man får se andra känslor, andra sidor hos den andre när man tränar fysiskt Maria Längfors

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden