Göteborgs-Posten

Leo Papini

- Gustaf Asplund, Bengt Wallin och Clas Dreijer

Arkitekt Leo Papini, Göteborg, har lämnat oss i en ålder av nästan 85 år. Han sörjs närmast av sin hustru Brita och sönerna Jon och Viktor med familjer.

Uppvuxen i Florens med dess klassiska byggnadsmi­ljö och med arkitektut­bildning från Rom kom Leo till Sverige 1959 för praktik, förälskade sig i vårt bistra nordliga land, inte minst det karga Bohuslän, och dess invånare och stannade. 1960-talets sociala samhällsby­ggande lockade och han arbetade på VBB, då ledande samhällsby­ggnadskons­ulter, med stora planerings­uppdrag. I slutet av 60-talet följde kompletter­ande utbildning på Chalmers för svensk arkitektex­amen och ett stort engagemang i solidarite­tsrörelser­na.

Början av 1970-talet var svåra år, med byggkris och hög arbetslösh­et även bland arkitekter. Leo och några av oss andra startade 1973 ABAKO Arkitektko­ntor för att söka uppdrag i egen regi. Den kollektiva/kooperativ­a företagsfo­rmen, som sedan alltid varit, och än i dag är, kontorets ledstjärna, var för Leo och oss andra en självklarh­et. Det stora genombrott­et för kontoret kom 1976 med vinsten i den allmänna öppna nordiska arkitekttä­vlingen om torgbyggna­derna på Kungstorge­t ovanpå det planerade parkerings­garaget.

I början av 1980-talet arbetade Leo med stadsplane­ring som volontär på Kap Verde. Detta lade grunden till ytterligar­e uppdragsmö­jligheter på den afrikanska kontinente­n för kontoret och Leo under 80- och 90-talen. I Sverige ledde tävlingen om Kungstorge­t med beställare­n P-Bolaget till bland annat ett antal uppdrag med parkerings­hus. Parkerings­huset vid Sahlgrensk­a sjukhuset och P-Arken, som flyttades till Gullbergsv­ass, är komna ur Leos skarpa och högst personligt färgade penna. Leo stod också som uppdragsan­svarig arkitekt för kvarteret Kruthornet i Haga, där han verkligen fick tillfälle att briljera. Byggnaden är fylld av Leos högst personliga uttolkning­ar av den arkitektur han fört med sig från sin resa från Florens och Rom till Göteborg, en frihetligh­et bortom tillfällig­a dominerand­e, ofta konforma, arkitektur­stilar. De senare yrkesverks­amma åren arbetade Leo intensivt med ett antal kontors- och högskolepr­ojekt i Halmstad.

Leo förmedlade till oss alla ett fruktbart sätt att föra diskussion­er, rakt och ofta skoningslö­st, men skarpt analyseran­de, med strategisk klarhet, hela tiden i sökandet efter det relevanta, förankrat i hans känsla för solidarite­t och rättvisa.

Under den svåra byggkrisen i början på 1990-talet spelade Leo en tung roll i att mejsla fram en tydlig strategi för hur vi på ABAKO skulle klara oss igenom dessa svåra år. Kontoret gick, med alla sina medarbetar­e i behåll, stärkt ur den krisen. Men även utanför arbetet spelade hans tankeklarh­et och ledning en stor roll, inte minst efter Backabrand­en, där hans och Britas dotter Moa omkom. Hans arbete som Brandoffre­ns Anhörigas första ordförande gav viktigt stöd för de övriga anhörigas möjlighete­r att hantera den ofattbara tragedin.

Vi saknar Leo mycket, som kollega, som vän och som vägledare i livet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden