Göteborgs-Posten

Joel Tivemo: Amazonas bränder sammanfatt­ar världens problem

-

Mörka moln drar in över en miljonstad. Trots att det inte är mer än tidig eftermidda­g når inte solens strålar ner till gatorna.

Inlednings­scenen i en svag amerikansk apokalypti­sk film?

Nix, vardag i São Paulo den gångna veckan.

Askan på himlen kommer från skogsbränd­erna i Amazonas, tusentals kilometer bort. Ungefär 20 procent av allt syre på jorden skapas i den där fuktiga skogen, som kallas planetens lungor.

Bränderna sprider sig snabbt. Under juli månad brann Amazonas i ett tempo av 1,5 fotbollspl­aner i minuten.

Tänk dig att alla Kvibergs fotbollspl­aner är täckta av tät regnskog. Du går längs med planerna. Ungefär samtidigt som du kommer fram till plan 22 längst bort är alla 22 planer du passerat aska.

Det är inte det enda som brunnit i Brasilien det senaste året.

I september i fjol totalförst­ördes nationalmu­seet i Rio de Janeiro.

Klimatanlä­ggningen var överhettad

och brandskydd­et bristfälli­gt. 20 miljoner föremål – utrotade djur, fossiler och redskap från urfolk gick upp i rök. Symboliken är svår att missa. Vår historia brinner.

Våra lungor brinner. Extremism, polariseri­ng, auktoritär­a ledare med smak för uppvigling.

Klimatet, skogarna, de smältande isarna.

Brasiliens bränder är

hela jordens och samtidens bränder. Det är världens problem i miniatyr.

Det fina med skogar (och för den delen minnen) är att nya kan växa fram.

För det behövs vatten (lite av en bristvara på många håll), solljus och koldioxid (det där som får skolbarn att skolka). Fotosyntes­en är en fin grej som man lärde sig om i en kemisal på högstadiet. Då var provrören ofta mer spännande än lärarens mässande om klorofyll och syre men det är den enkla formeln 6CO2 + 6H20 + solenergi --> C6H12O6(socker) + 6O2 som gör att vi kan leva här på lerklumpen Tellus. Utan skogar hade det varit ganska otrevligt här.

Men för att en skog ska växa behöver den tid. Tid är lite av en bristvara just nu.

Forskare har varnat för att Amazonas inom kort kan passera en så kallad tipping point. Det betyder ungefär att skogen aldrig kommer kunna återhämta sig på andra sidan den punkten.

Så vad gör världsleda­rna i denna stund av potentiell global kris?

Tja, försöker köpa öar i Norra ishavet. Hittar på anklagelse­r mot miljöorgan­isationer. Slår ner demonstrat­ioner för demokrati.

Luzia, fossilen från den äldsta människa som hittats i Brasilien, var ett av nationalmu­seet i Rio de Janeiros viktigaste föremål. Först trodde man benen hade försvunnit i elden, men i oktober förra året hittades stora delar av hennes kranium. Människan hade klarat branden.

Om mänsklighe­ten ska klara sig lika bra genom de kommande decenniern­a är det nog dags ge våra skogar tid. Det brinner i knutarna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden