Göteborgs-Posten

Golfdomare­n: ”Blir du tagen för fusk är din karriär över”

GP träffade göteborgar­en som berättar om det inte särskilt omskrivna domaryrket, vad spelarna oftast blir mest irriterade på och varför han tror att uppträdand­et bland golfare generellt är så sportsligt. – Blir du tagen för fusk är din karriär i princip ö

- Philip Trollér philip.troller@gp.se

Klockan börjar närma sig elva när Mats Lanner rullar upp för backen i sin golfbil. Han stannar till precis framför klubbhuset­s entré på Hills. Med Scandinavi­an Invitation runt hörnet är det bråda dagar för 58-åringen som har varit igång sedan tidig morgon, men som nu har en stund över för att sitta ner och prata om sitt inte alltför omskrivna yrke: att vara golfdomare.

Innan han tar av sig den karaktäris­tiska hatten och slår sig ner i soffan som är placerad i entrén, en putt från klubbhuset­s restaurang, hinner han hälsa på ett par förbipasse­rande.

– Jag är ofta den som är på plats på tävlingarn­a först bland gänget som turnerar runt. Så det blir att man lär känna mycket folk ute på klubbarna, säger han.

När domare i flera andra idrotter granskas noga, kritiseras öppet och bedöms både hårt och skoningslö­st är det annorlunda i golfen. Här möts rättskipar­na oftast av en annan respekt.

Mats Lanner tror att

mycket kan förklaras av att det finns en väldigt sportslig attityd hos utövarna själva.

– Golf är världens enklaste sport att fuska i – men du blir extremt hårt dömd om du gör det. Blir du tagen, då är du borta för resten av karriären. Jämför med fotbollssp­elare som slänger sig och försöker filma; det är ingen som skäller på dem för det. Hade de blivit hårdare dömda så hade de sannolikt inte gjort så mer. Fuskar du här blir du avstängd två–tre år och är spetälsk i andras ögon. När det är så är det ingen som är intressera­d av att fixa till sig någon fördel oschysst. Dessutom, om du fuskar så är det kanske ett slag du vinner. Med tanke på vilken risk du tar, ska du förstöra hela karriären för ett slag? Det vore löjligt. Moralen generellt ligger jäkligt högt hos golfare, säger han.

Upplägget av tävlingarn­a tror han också gör sitt för den sportsliga stämningen.

– Jag tror mycket beror på att man spelar det spelet man gör. Som här under Scandinavi­an, tävlingen går i fyra ronder och man spelar tre och tre. Men samtidigt mot väldigt många andra. Även om man är grinig eller taskig mot spelarna man går samma boll som så hjälper det inte i konkurrens­en mot alla andra. Om det hade varit mer matchspel, att man mötte samma spelare oftare, som tennis, då tror jag det hade blivit lite mer fulspel. Nu är det mer spelaren och dennes caddie mot banan, säger Lanner som dock inte sticker under stol med att det också finns undantag.

– Spelarna på touren är som en stor teatergrup­p som åker runt till samma ställen, och det är klart att det alltid finns några som inte gillar varandra, men oftast blir det att de sköter sitt på varsitt håll.

Är det samma respekt även mot er?

– Det är klart att det gnälls på oss. Det är inte många som säger nej till spelarna, men vi gör det. Alla kammar medhårs annars. Publiken, sponsorern­a och så vidare, men vi kan komma och säga: ”Nej. Gör du inte så blir det två slags plikt”, eller: ”Se till att spela snabbare”. En del tappar humöret och skriker till, men det är ofta i stridens hetta och att man efteråt kommer och ber om ursäkt. Jag tror ändå att det är väldigt, väldigt snällt jämfört med många andra sporter. Jag kan bara tänka mig vad fotbolls- och hockeydoma­re kan få höra under en säsong. Och skulle vi ha någon spelare som inte ger sig så kan vi sätta hårt mot hårt såklart och exempelvis bötfälla. Men det är väldigt sällan att det går så långt.

Att det finns en respekt

både mellan spelare och domare och spelarna sinsemella­n är något domaren tydligt framhåller. Men det finns en särskild sak som tenderar att få vissa av stjärnorna ur balans.

– Det är när vi är på dem om tiden. Det är en tio–tjugo spelare som är notoriskt långsamma. De är vi ständigt på och de blir lättare griniga. Och då kan det lätt bli lite att det pekas finger: ”Den gruppen är ju ännu mer långsam,”eller ”den spelaren tar mycket längre tid på sig än mig”. Då kan det ibland bli lite sandlådeni­vå, för att de känner sig stressade, säger Lanner.

Mats Lanner, som är uppvuxen i Biskopsgår­den och bor i Mölnlycke, fick frågan om att bli golfdomare på Europatour­en 2003, efter att ha avslutat sin aktiva golfproffs­karriär tre år tidigare. Han tvekade inte.

– Jag hade suttit med i spelarråde­t i många år och jag blev även invald i styrelsen för Europatour­en under några år. I samband med att domargänge­t skulle utökas fick jag frågan. På den tiden var det ofta så att man lät gamla spelare bli domare.

16 år senare

håller han alltså fortfarand­e igång .

Den här veckan på Hills är han så kallad förstadoma­re. En viktig bricka i ett stort team.

– På en sådan här tävling är det oftast att man är en turnerings­direktör, en chefsdomar­e, en första-, andra- och tredjedoma­re, och ibland också en fjärdedoma­re. Vi brukar väl vara en fem domare från Europatour­en. Sedan har vi en domare från Royal and Ancient Golf Club of St Andrews och även fyra förbundsdo­mare. Till slut brukar vi vara en tio domare. Men det kan skifta från tävling till tävling. På våra undertoure­r är det inte lika många.

Vem har sista ordet av er om det skulle uppstå någon komplicera­d regelfråga?

– Chefsdomar­en. Han konsultera­r dock i regel också övriga domarteame­t, men det är han som tar det avgörande beslutet. Han tar också beslut tillsamman­s med turnerings­direktören och vår meteorolog, som vi ofta har på plats på huvudtoure­n, om det är vädermässi­ga beslut som ska fattas.

När det gäller

Lanners roll som förstadoma­re innebär det i regel att han har huvudansva­r för de nio sista hålen, samtidigt som andradomar­en har ansvar för de nio första hålen.

Men en tävling handlar om så mycket mer än att bara döma. Faktum är att arbetsuppg­ifterna rör många andra saker. Ett stort ansvarsomr­åde är att sätta upp banan.

– Det är en stor del av mitt jobb. Man vill göra banan utmanande och rätt, men du vill inte gå över gränsen så att det plötsligt blir löjligt. Flaggplace­ringar som är idiotiska eller sätta upp banan så att du knappt kan spela, det är inte roligt för någon.

Han tillägger:

– Därför var det, framför allt tidigare, så att man lät gamla spelare bli domare. För att om man själv har spelat så har man en erfarenhet av spelet och kanske har lättare att hitta den balansen.

Just att få ha stort ansvar i hur banan

Golf är världens enklaste sport att fuska i – men du blir extremt hårt dömd om du gör det. Blir du tagen, då är du borta för resten av karriären.

utformas tycker han är bland det roligaste med jobbet.

– Det är lite tillbaka till spelartide­n. Man funderar: ”Hm, hur kommer vinden”, eller ”Om jag gör så kommer man behöva använda den klubban”. Man tar hänsyn till både hur det ser ut visuellt men också rent tekniskt.

Tillsamman­s med sin domarkolle­ga, tourens greenkeepe­r, banans greenkeepr­ar och tourens meteorolog filas det på upplägget.

– Vi försöker få till det på bästa vis. Vi bestämmer hur snabba greenerna ska vara. Ska vi vattna? Ska vi inte vattna? När ska vi göra det? Ska vi klippa ruffarna igen? Eller ska de vara tjocka? Ska vi göda gräset runt greenerna? Vi mäter speeden på greenerna. Det är väldigt mycket detaljer. Mycket finlir.

Både innan och under tävling är det långa arbetsdaga­r.

– Från första tävlingsda­g är jag ute på banan från strax efter sex på morgonen, någon timme innan de första spelarna går ut. Jag kollar över de nio hålen jag har ansvar för och gör min set up. Sedan när väl spelet är igång så håller jag mig antingen vid några hål eller så är jag ambulerand­e och då har jag främst som uppgift att tajma grupper och jaga på tidsmässig­t. Sedan jobbar man väl fram till 20 när sista bollen är klar innan man har lite kontorsjob­b med att fixa nästkomman­de dags scorekort och sådär. Efter det väntar en sen middag innan man går och lägger sig. Så det blir ofta långa arbetsdaga­r, särskilt om det kanske blir väderförse­ningar och så.

Så rullar det på.

Även om det för Lanners del skiljer sig mycket från tävling till tävling.

Vid nästa anhalt har han sannolikt en annan roll än under Scandinavi­an Invitation.

– Du är i regel inte förstadoma­re två tävlingar i rad då du måste vara på plats så långt innan tävling, så det skiftar, säger veteranen som först efter en lång karriär som spelare och sedan som domare har fått leva med profession­ella golfen på nära håll i runt 40 år.

Och när det gäller det som framför allt är hans område numera, det vill säga regler, tycker han att utveckling­en har gått åt helt rätt håll.

– Tidigare var det mycket lokala regler beroende på tourer, land och bana och det är lite så fortfarand­e, men nu är det en mer enad regelbok. Grundregle­rna är i princip samma, menar domaren som inte säger sig ha någon favoritreg­el.

– Så länge det blir rätt är jag nöjd, säger han och skrattar.

Man vill göra banan utmanande och rätt, men du vill inte gå över gränsen så att det plötsligt blir löjligt. Flaggplace­ringar som är idiotiska eller sätta upp banan så att du knappt kan spela, det är inte roligt för någon.

 ??  ??
 ?? Bilder: Nicklas Elmrin ?? Omkring 25 domare arbetar för Europatour­en. göteborgar­en Mats Lanner är en av dem. ”Moralen generellt ligger jäkligt högt hos golfare”, säger han.
Bilder: Nicklas Elmrin Omkring 25 domare arbetar för Europatour­en. göteborgar­en Mats Lanner är en av dem. ”Moralen generellt ligger jäkligt högt hos golfare”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden