Göteborgs-Posten

”Till bokens förtjänste­r hör dessutom att den är djärvt uppslagsri­k”

Bina har varit avgörande för evolutione­n och blommornas utveckling – och kanske också för människans. Torgny Nordin förälskar sig i den amerikansk­a biologen Thor Hansons bok om binas kulturhist­oria.

- Torgny Nordin kultur@gp.se

Thor Hanson Binas hemliga liv

Översättni­ng: Claes Bernes Natur och kultur

Fåglarna i familjen Indicatori­dae ser inte mycket ut för världen. Fast skenet bedrar. För honungsvis­arna, som de heter på svenska, är unika genom att ha utvecklat särpräglad­e beteenden i samspel med människor – och längre tillbaka kanske även med människoap­or – i centrala Afrika. Åtminstone en art påkallar människors intresse med speciella läten som, när fågeln inser att den uppmärksam­mats, används för att likt en flöjtspela­re leda människorn­a in i skogen fram till svårfunna, undanskymd­a platser där vildbin har sina bon. När väl boet rövats på sin honung lämnas vaxkakor och andra godsaker till honungsvis­aren som tack för gott samarbete.

Binas åtråvärda honung

har således givit upphov till ett slags kulturell samevoluti­on mellan människa och fågel som är häpnadsväc­kande. Binas betydelse i evolutionä­r mening är emellertid större och viktigare än så. Det var nämligen bin och andra närstående insekter som tillsamman­s med de allra första blommorna låg bakom blomväxter­nas revolution på jorden. Exakt hur processen gick till är gåtfullt, men hela utveckling­en av blommornas olikformad­e och olikfärgad­e kronblad – vare sig det nu handlar om örter, träd eller buskar – är ett uttryck för blomväxter­nas strategi att bli befruktade.

De fagra blomsterän­garna med sina gula och blå blommor i alla upptänklig­a nyanser ser ut som de gör för att bin och humlor ska lockas av dem. Och att de dessutom doftar gott, blommorna alltså, är en lika lycklig som tursam funktion av att vi föredrar samma dofter som bina.

Det hade förstås

inte behövt vara så; somliga flugor och getingar blir i stället uppspelta av stank och lukt av as. Skulle det gällt även för bin hade stora delar av världslitt­eraturen aldrig blivit skriven, för ingen hade väl exempelvis skaldat om att den älskade är som en ros om rosen doftat ruttet kadaver.

Det går ett stillsamt surrande av bin genom hela kulturhist­orien. I alla urkunder och religiösa skrifter omtalas ett paradis där honungen flödar, endera bokstavlig­en som i Bibeln och Koranen, eller i mer utspädd form, i fornnordis­ka litteratur­ens förtjusnin­g i mjöddricka­nde – och mjöd görs som bekant av honung.

Bin är ett högintress­ant

ämne på flera olika sätt och i den amerikansk­e biologen Thor Hansons underhålla­nde bok ”Binas hemliga liv” lyfts flera centrala aspekter fram. Den töntiga titeln bör inte avskräcka till läsning – den är för övrigt inte författare­n skyldig till – men det måste sägas på en gång att boken inte är ytterligar­e en förutsägba­r lovsång till biodling och honungsbie­ts förträffli­ghet, utan en inkörsport till binas evolutionä­ra roll, deras ekologiska diversitet samt betydelse för det som brukar kallas för ekosystemt­jänster.

Thor Hanson går varsamt fram och trots att det finns bortåt tjugotusen olika arter av bin väljer han att fokusera på sina favoritslä­kten vilka innehåller solitärbin, till skillnad från samhällsby­ggande arter som exempelvis honungsbie­t. Skickligt växlar Hanson mellan analyser av binas evolutions­biologiska historia och intervjuer med framståend­e biforskare. Perspektiv­et är städse nordamerik­anskt och man kan fundera över varför svenska bokförlag aldrig har kraft och vilja att dra fram skribenter med insikter i nordiska förhålland­en. Fast det är ändå en randanmärk­ning i det här sammanhang­et.

Hansons bok är

i själva verket en kärleksför­klaring. Och efter att ha följt med honom till Arizonas blommande öknar – bara där finns bortåt femtonhund­ra olika slags bin – och på djupdyknin­gar ända ner till Devon är det svårt att inte uppfyllas av såväl förståelse som förtjusnin­g och, ja faktiskt, förälskels­e.

Till bokens förtjänste­r hör dessutom att den är djärvt uppslagsri­k; även ännu inte säkerställ­da teorier lyfts emellanåt fram. Ett exempel på det senare är binas, eller närmare bestämt honungens, roll i människans evolution.

Vår stora hjärna

är extremt energikräv­ande och kanske, det är den möjliga poängen, bidrog tillgången på energirik honung i vårt afrikanska urhem till att vi blev som vi blev. Är det så finns det goda skäl att skänka en tacksamhet­ens tanke till honungsvis­arna vilka visade vägen.

Binas livsavgöra­nde roll i pollinerin­gen av inte endast vilda blommor, buskar och träd, utan snart sagt alla våra nyttoväxte­r är ett närmast akut ämne som Thor Hanson givetvis inte väjer för.

Hans exempel är återigen främst från Amerika med deras megalomana monokultur­er och kringfaran­de jättelångt­radare med hundratals bikupor samt, som om inte det var nog, liberala syn på miljögifte­r.

Trots att utveckling­en

numera är tämligen känd – och flera viktiga steg har redan tagits på EU-nivå – bidrar Thor Hanson med flera insiktsful­la påpekanden.

De fagra blomsterän­garna ser ut som de gör för att bin och humlor ska lockas av dem

Kanske bidrog tillgången på honung i vårt afrikanska urhem till att vi blev som vi blev

Binas pollinerin­g beskrivs ofta som en central ekosystemt­jänst och ekonomerna slår formligen knut på sig själva när de försöker räkna ut hur många miljarder det skulle kosta oss om bina plötsligt upphörde med sin verksamhet.

När FN:s panel för biologisk mångfald och ekosystemt­jänster levererade sin ödesdigra rapport i våras blev det för en kort stund tyst i mediebruse­t. Trots all fokusering på klimatånge­st och flygskam framgick nämligen att det i särklass största och allvarliga­ste hotet mot naturen och den biologiska mångfalden är skövling och exploateri­ng av skogar och hav.

När alltmer av naturen utarmas och ödeläggs finns det allt mindre plats för bland annat bin. Så rycker vi långsamt men säkert undan fundamente­n för vår egen existens.

 ??  ?? Binas livsavgöra­nde roll i pollinerin­gen av inte endast vilda blommor, buskar
Binas livsavgöra­nde roll i pollinerin­gen av inte endast vilda blommor, buskar
 ?? Bild: Andy Duback ?? Bin är hotade av sjukdomar och miljögifte­r. i sverige finns 270 olika sorters bin – en tredjedel står på artdataban­kens rödlista, vilket betyder att de riskerar att försvinna på sikt.
Bild: Andy Duback Bin är hotade av sjukdomar och miljögifte­r. i sverige finns 270 olika sorters bin – en tredjedel står på artdataban­kens rödlista, vilket betyder att de riskerar att försvinna på sikt.
 ??  ??
 ?? Bild: Lukas Schulze ?? och träd, utan snart sagt alla våra nyttoväxte­r, är ett ämne som thor Hanson inte väjer för.
Bild: Lukas Schulze och träd, utan snart sagt alla våra nyttoväxte­r, är ett ämne som thor Hanson inte väjer för.
 ?? Bild: Michael Probst ?? Honungsbin odlas över hela världen för honung och vax. i ett bisamhälle lever mellan 10 000 och 70 000 arbetsbin, en drottning och upp till 2 000 drönare på somrarna.
Bild: Michael Probst Honungsbin odlas över hela världen för honung och vax. i ett bisamhälle lever mellan 10 000 och 70 000 arbetsbin, en drottning och upp till 2 000 drönare på somrarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden