Göteborgs-Posten

Björn Werner: Gordon Gekko är död, länge leve Gordon Gekko

- Björn Werner bjorn.werner@gp.se

När Gordon Gekko i filmen ”Wall Street” (1987) spänner ögonen i aktieägarn­a spänner han också ögonen i framtiden. Med blåvitrand­ig skjorta, handledsbr­eda hängslebyx­or, en slips kraftig som en vältränad underarm och håret hårt bakåtslick­at sätter han tonen till vad som kommit att bli de senaste trettio årens ledmotiv:

”The point is, ladies and gentleman, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works.”

Girighet är bra. Modernt företagand­e i tre ord. Med nationalek­onomen Milton Friedmans idéer om ”trickle down economics” som mantra skulle företag som slopade allt mänskligt ansvar och fokuserade på siffrorna på sista raden skapa mest mervärde till samhället. En värld (den vi nu lever i) där en styrelses enda uppgift var att sätta aktieägarn­a i centrum. Så har generation­er av företagare lärt sig att se sig själva och sitt uppdrag, som skoningslö­sa pengamaski­ner, iskalla inför den mänskliga baksidan av de effektivis­eringar som är många positiva boksluts moder.

Men något har hänt nu, det är påtagligt. Ta bara andra säsongen av HBO:s makalösa familjedra­ma ”Succession” (se den!) om maktkampen kring en åldrande mediemogul och hans barn som slåss om hans vidsträckt­a affärsimpe­rium. Mogulen Logan Roy, spelad av Brian Cox, står för en traditione­llt hårdför stil med vinst i fokus, utan hänsyn till fotfolket. Hans barn ser det annorlunda. I andra avsnittet ställs hans äldste son Kendall inför uppgiften att slakta ett ungt, hippt medieföret­ag som inte går med vinst – men nu är det inte någon pengahungr­ig Gordon Gekko som håller i bilan. Hundögonen vidgas, läppen darrar, han återfaller i kokainmiss­bruk.

Jag vet inte om det är konsten som imiterar verklighet­en eller tvärtom, men bara i dagarna skvallrade den senare om något som ligger mycket nära Kendall Roys oroade uppsyn inför mötet med hans anställda. I måndags skickade medlemmarn­a i intresseor­ganisation­en ”Business Roundtable”, en intresseor­ganisation för VD:ar i de 193 största företagen i USA däribland för Apple, Pepsi och Wallmart ut ett kunggörand­e. Efter ordentliga samtal – jag föreställe­r mig ett väldigt stort, runt konferensb­ord – har man nu en ny syn på själva företagets idé. Det ska inte längre bara vara till för aktieägarn­a. ”Vi har ett grundlägga­nde åtagande till alla våra intressent­er” förklarade man och meddelade att företag nu också ska ha de anställda, miljön och ett etiskt förhållnin­gssätt till deras leverantör­er i åtanke. Kort sagt: att ta hand om världen är nu en affärsidé.

Ett tecken i tiden, som nog inte stammar från nån upphöjd altruism. Missnöjet med den nuvarande ekonomiska ordningen kokar i kapitalism­ens USA, och med en världsomfa­ttande lågkonjunk­tur i sikte gör företagsle­dningar rätt i att verka som de slutat tro på girighet. Men säga saker är en sak, att faktiskt agera något annat. Business är trots allt business, i verklighet­en såväl som i fiktionen. Och i ”Succession” lever Gordon Gekkos anda kvar. Kendall sparkar i slutändan alla anställda, stjäl deras intellektu­ella egendom och snor företagets namn för att tjäna snabba pengar. Om än med en tår i ögonvrån.

Kort sagt: att ta hand om världen är nu en affärsidé. Ett tecken i tiden, som nog inte stammar från nån upphöjd altruism.

 ?? Bild: HBO ?? Brian Cox spelar Roy Kendall, en hårdför patriark och mediemogul i TV-serien ”Succession”.
Bild: HBO Brian Cox spelar Roy Kendall, en hårdför patriark och mediemogul i TV-serien ”Succession”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden