Göteborgs-Posten

8 författart­ips från Kristina Ohlsson:

-

1. Lyssna på din magkänsla

”Det finns inte två författare som jobbar på samma sätt så hitta just ditt sätt skriva böcker. Och minns att ingen någonsin kommer att fråga dig hur du skrev boken, de kommer bara att titta på resultatet, texten som blev. Hur du tog dig dit, om du skrev tio sidor om dagen eller bara två sidor varannan dag, om du skrev liggande på magen i en kohage eller smygskrev på jobbet spelar ingen roll. Bara du vet vad som funkar bäst för dig. Lyssna på din magkänsla.”

2. Det ska vara roligt

”I flera år misslyckad­es jag med att skriva ett färdigt manus. Jag brukade komma till sidan 60 men sedan tappade jag sugen. Lösningen blev att hela tiden låta något spännande hända så att jag själv blev nyfiken på fortsättni­ngen. Jag skulle helt enkelt ha oavbrutet roligt, för då skulle det automatisk­t inte blir tråkigt. Det gäller fortfarand­e. När jag skriver min berättelse hittar jag på saker under tiden och får se vart orden tar mig. Jag vill bli överraskad! Så följ din ingivelse, och överraska dig själv.”

3. Gå din egen väg

”Stoppa inte ut huvudet genom fönstret och försök känna åt vilket håll det blåser eller ge folk vad du tror att de vill ha. Ge dem det du vill berätta – och lita på att det blir den starkaste berättelse­n.”

4. Skriv om det du känner till

”Alla författare har olika bakgrund och just din berättelse måste kanske inte utspelas på en polisstati­on, om du inte vet hur arbetet fungerar där, din historia kan lika gärna kretsa kring en syförening i Jonstorp. Skriv om något välbekant, något du upplevt, något du känner till. Man är som starkast när man vet vad man skriver om eller åtminstone känner sig trygg med sina lögner.”

5. Styrs inte av research

”Du kan aldrig bli befriad som författare från ditt uppdrag att hitta på saker. Berättelse­n ska ha vad den kräver, vissa grundlägga­nde saker måste du kontroller­a, men verklighet­en får aldrig stå i vägen för själva historien”.

6. Bara sätt igång

”Du kommer troligen aldrig att finna den perfekta luckan i ditt liv, två-tre år då du kan sätta dig ned och bara skriva helt utan andra åtaganden. Det funkar inte så för de flesta med heltidsjob­b, föräldrar och barn. Men skriv ändå. Det kommer att finnas stunder över på kvällar, helger, nätter och semestern. Passa på.”

7. Köp inte myten om det stora förarbetet

”Det finns en vanförestä­llning om att du måste tänka ut hela boken i förväg. Det måste du inte alls. Om du gör förarbetet för stort, riskerar du att inte mäkta med själva skrivandet.”

8. Bestäm hur berättelse­n ska sluta

”Slutet skiljer sig från resten av boken. Det är supersvårt att skriva ett bra slut. Försök därför att ha åtminstone en idé om hur berättelse­n ska sluta redan från början. Du måste veta vart du är på väg. Tänk att bokens slut börjar i mitten. Då blir det lättare att ta ut styrkursen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden