Göteborgs-Posten

Förläggare: Vi får in tusentals manus varje år

Hur många manus kommer in och hur många författare debuterar varje år? Vi kollade med några av Sveriges största förläggare.

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Varje år skickas tusentals manus in till de stora förlagen i Sverige. Men endast en handfull av dem kommer någonsin att resultera i en bok. De flesta människor får i stället ett vänligt men bestämt ”nej tack” i retur. Nålsögat är försvinnan­de litet och drömmen om att få debutera på ett stort förlag förblir oftast just en dröm.

Det är i alla fall den rådande uppfattnin­gen. Vi kollade med några av Sveriges största förlag om den bilden stämmer. Och, ja, det får man nog säga att den gör.

Tove Andersdott­er, förläggare på B.Wahlströms bokförlag:

1. Ungefär hur många bokmanus landar hos B. Wahlströms varje år?

– Ungefär 2 000 stycken.

2. Hur många svenska debutanter brukar ni släppa per år?

– Det varierar, vissa år har vi ingen debutant alls. Men i snitt de senaste åren skulle jag säga en eller två debutanter per år.

3. Är känslan att antalet inskickade manus ökar eller minskar?

– Antalet ökar. Inte kraftigt, men det blir fler.

4. Vad tror du att det beror på?

– Dels kunde vi se en ökning när vi övergick till att ta emot manus digitalt, dels är ju drömmen om att bli författare fortsatt stark hos många människor. Kanske beror det också på sociala medier – att vi nu kan följa författare­s liv och vardag på ett annat sätt, och att det därför inte känns lika ”långt bort” som det kanske gjorde förut.

5. Ditt viktigaste tips till en aspirerand­e författare.

– Skriv och skriv om igen. Be någon du litar på, eller en lektör, läsa ditt manus och ge feedback. Sedan läser du och arbetar om ytterligar­e några varv. Skriv ett kort och tydligt följebrev där du berättar om din bok och vad som gör den unik.

Lisa Lindberg, förläggare på Norstedts förlag:

1. Ungefär hur många bokmanus landar hos Norstedts varje år?

– Vi tar emot drygt 2 500 manus per år.

2. Hur många svenska debutanter brukar ni släppa per år?

– Vi ger ut cirka fyra debutanter per år.

3. Är känslan att antalet inskickade manus ökar eller minskar?

– Antalet manus har ökat något de senaste tio åren, men inte drastiskt.

4. Vad tror du att det beror på?

– Det verkar finnas ett stort intresse för att skriva och bli utgiven. Antalet debutanter i Sverige har ökat oerhört mycket de senaste åren, många ges ut på egenutgiva­nde förlag. Det är också enklare att skicka in sitt manus numera, eftersom de flesta förlag vill ta emot digitala manus.

5. Ditt viktigaste tips till en aspirerand­e författare?

– Skriv det du själv vill skriva och tror på, inte det du tror att förlagen vill ha. Arbeta också igenom texten så mycket som möjligt innan du skickar in den.

Helena Ljungström, förläggare på Albert Bonniers förlag:

1. Ungefär hur många bokmanus landar hos Albert Bonniers förlag varje år?

– Vi får in runt 2 500 skönlitter­ära manus skrivna på svenska från personer vi inte samarbetar med sedan tidigare. Vi tar emot alla våra manus digitalt.

2. Hur många svenska debutanter brukar ni släppa per år?

– Albert Bonniers förlag har inget exakt antal vi vill ge ut, men de senaste tio-femton åren har vi haft mellan tre och sju skönlitter­ära svenska debutanter per år. Det kan då vara författare som debuterar med allt från diktsamlin­gar, noveller och romaner till deckare.

3. Är känslan att antalet inskickade manus ökar eller minskar?

– Vi trodde att vi skulle få in fler manus när vi 2017 började ta emot manus digitalt, men vi tycks ligga på ett relativt jämnt inflöde av runt 2 500 skönlitter­ära manus per år.

4. Vad tror du att det beror på?

– Det vi kan se är att antalet lyrikmanus minskat över tid medan prosamanus­en ligger på en jämn nivå. Jag tror helt enkelt att färre människor skriver poesi, det är i alla fall min känsla när vi träffar människor som går olika skrivarutb­ildningar.

5. Ditt viktigaste tips till en aspirerand­e författare?

– Ge inte upp! Ta hjälp av människor i din närhet om du fastnar med din text, be dem läsa och komma med synpunkter. Skicka manuset till flera förlag.

Skriv det du själv vill skriva och tror på, inte det du tror att förlagen vill ha. Lisa Lindberg Förläggare, Norstedts

 ?? Bild: Albert Bonniers förlag ?? Helena Ljungström.
Bild: Albert Bonniers förlag Helena Ljungström.
 ?? Bild: Norstedts förlag ?? Lisa Lindberg.
Bild: Norstedts förlag Lisa Lindberg.
 ?? Bild: B.Wahlströms ?? tove andersdott­er.
Bild: B.Wahlströms tove andersdott­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden