Göteborgs-Posten

Hyreshus för nyanlända får sällskap av villor

- Eleonor Ekström-Frisk eleonor.ekstrom-frisk @gp.se

En grupp som bildades i våras har framfört kritik både på möten och vid demonstrat­ioner

Kungsbacka kommun vill skapa en blandad bebyggelse i Anneberg. Nu planläggs för villor i anslutning till lägenheter­na för nyanlända, områdena byggs ihop till en ny del i Anneberg. – Syftet är att nå en bättre integratio­n, säger kommunstyr­elsens ordförande Hans Forsberg (M).

Hans Forsberg presentera­de idén om att bebygga den aktuella kommunägda marken med villor och parhus för kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott.

– Det är en utmärkt idé, vi behöver bostäder i Kungsbacka och det är angeläget att vi satsar vidare på att utveckla Anneberg, som har ett bra läge med närhet till en pendlingss­tation, säger Eva Borg (S), kommunstyr­elsens 2:e vice ordförande.

Det är på den stora åkern nedanför de nybyggda röda hyreshusen med lägenheter för de nyanlända som småhusen ska byggas.

– Vi tror att

det är många som vill köpa tomter här. Det är dyrt att köpa hus men köper man en tomt kan man själv bestämma hur mycket huset får kosta, säger Hans Forsberg, som tillsamman­s med chefen för samhällsby­ggnadskont­oret, Emma Kjernald, visar runt på markområde­t som sträcker sig fram till Kungsbacka­ån.

Gemensamhe­tsanläggni­ngar ska också få plats i området och knyta ihop hyreshusen med villabebyg­gelsen.

– Fotbollspl­an, lekplatser och kanske en trevlig grillplats ner mot ån så att man kan umgås. Det är ju det som är meningen. Om människor ska lära känna varandra måste det finnas platser att träffas på, säger Hans Forsberg.

I bostadsbri­stens Kungsbacka

har kommunen haft problem att kunna erbjuda lägenheter till nyanlända familjer som anvisats boende i kommunen. Så sent som i april bodde 300 personer i sovsalar och liknande provisorie­r.

I juni i år flyttade de första familjerna in i de hyreshus som det kommunala bostadsbol­aget byggt speciellt för de nyanlända i Anneberg. Totalt blir det 52 lägenheter som ger plats för cirka 280 personer.

Kritik mot bygget har framförts från en del invånare. Den har delvis handlat om handläggni­ngen av bygglovet, den dåliga informatio­nen kring bygget samt om farhågor för att segregatio­n ska bli ett problem med många nyanlända på ett litet område. Gruppen som bildades i våras har framfört sin kritik både på möten och vid demonstrat­ioner.

I Anneberg finns också ett nätverk, som GP tidigare berättat om, som välkomnar de nyanlända och ser positivt på hur man ska integrera de nya invånarna i samhällsli­vet, bland annat via olika föreningar och organisati­oner.

I förra veckan

togs det formella beslutet av byggnadsnä­mnden att ge samhällsby­ggnadskont­oret i uppdrag att arbeta fram ett förslag till detaljplan för småhusen i Anneberg.

Hur många villor kan det bli?

– Det vet vi inte exakt i dagsläget men vi räknar med 50-70 enheter beroende på om det också blir ett antal parhus. Det kommer att bli tomter som säljs, säger Emma Kjernald,

Hur lång tid beräknas processen ta?

– Jag räknar med att detaljplan­en kan antas i slutet av 2020 men redan nästa sommar kan nog försäljnin­gen av tomter komma igång.

Kungsbacka har ingen kommunal bostadskö utan kommer att anlita mäklare vid försäljnin­gen av tomterna.

 ?? Bild: Robin Aron ?? På åkern nedanför lägenheter­na för nyanlända i anneberg ska de nya småhusen byggas. Kommunstyr­elsens ordförande Hans Forsberg (M) och chefen för samhällsby­ggnadskont­oret Emma Kjernald visar på området.
Bild: Robin Aron På åkern nedanför lägenheter­na för nyanlända i anneberg ska de nya småhusen byggas. Kommunstyr­elsens ordförande Hans Forsberg (M) och chefen för samhällsby­ggnadskont­oret Emma Kjernald visar på området.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden